Живе широм свијета

Колико је живих уписано међу сребреничке жртве?

  • Извор: АТВ
  • 12.06.2024. 19:07

Коначно да неко реагује. Питање је колико је још живих људи из БиХ уписано на списак сребреничких жртава а да нису у евиденцији ЦИПС-а јер живе широм свијета-коментар је то предсједника Српске након најаве Окружног јавног Тужилаштва у Бијељини да ће формирати предмет у вези са списком људи који су живи а уписани су као жртве страдале у Сребреници. За имена живих каже Милорад Додик тражен је чак милионски износ.

"Зна се да на надгробној плочи стоји име шофера општинског који је жив. Ето само то је довољно, довољно је само једно име а камоли да се каже 87 имена. То је намјерна подвала. Ми располажемо чињеницом да се ради о 400 имена живих људи, неки су у међувремену умрли, па муслимански мешетари који су то и доставили су тражили озбиљан новац", рекао је Милорад Додик, предсједник Републике Српске.

Да се бројем жртвама и те како манипулише доказ је извод  из матичне књиге умрлих на којем се јасно види да је Суљо Суљагић, отац директора Меморијалног центра Поточари Емира Суљагића погинуо у децембру 1992. године у Вољавици код Братунца а у јулу 2005. сахрањен у Поточарима као жртва наводног геноцида. Предмете је управо због оваквих случајева неопходно водити кажу из сребреничке организације породица погинулих. Уколико се овај процес и предмет буду провели системски и квалитетно мит о геноциду ће каже Бранимир Којић доживјети тотални фијаско. 

"Сама чињеница да као најмлађа жртва како они кажу Фатима Мухић, чини ми се да се тако дјевојчица зове сахрањена је у Поточаре а постоје видео снимци гдје њена мајка Хава прича да је дијете рођено мртво. Формирање овог предмета не одговара онима који већ година живе на причи у миту о Сребреници, ту мислим на меморијални центар, његово руководство и разна удружења", рекао је Бранимир Којић, предсједник Скупштине Организације породица погинулих и заробљених бораца и несталих цивила Републике Српске.

Велики број пропуста је и у такозваним дупликатима. Посмртни остаци једног човјека, појашњавају адвокати, сахрањивани су и евидентирани више пута као више страдалих лица.

"Морам да укажем да су одбране многих од оптужених у предмету Поповић и други, у предмету Толимир и нарочито у предмету генерала Младића увелико радили на чишћењу спискова људи који су достављени од различитих невладиних организација Хашком суду као страдали и жртве геноцида а међу њима има и живих", рекао је Миодраг Стојановић, адвокат.

Према појединим подацима на спомен-обиљежју у Поточарима уписано је 816 имена која се никада нису водила у пријератној бази грађанских евиденција као што је данашњи ЦИПС.  

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Народ прича

    Ауторска путописно-репортажна емисија новинарке Биљане Стокић, откриће вам шта срце народа прича о Српској, о традицији и историји наших градова и села.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.