Бијељина

Којић: Важно формирање предмета о манипулацијама бројем страдалих муслимана у Сребреници

  • Извор: СРНА
  • 11.06.2024. 17:44

Сваки житељ Подриња, али и Републике Српске и БиХ којем је стало до истине сигурно ће поздравити формирање предмета због манипулација у вези са бројем муслимана страдалих у јулу 1995. године на подручју Сребренице, изјавио је Срни предсједник Скупштине Републичке организације породица заробљених и погинулих бораца и несталих цивила Бранимир Којић.

Којић је у име породица које представља позвао да буду испитани и наводи о 816 лица која се никада нису водила у пријератној бази података, евиденцији као што је данашњи ЦИПС.

"Ако се овај процес и предмет буду провели системски и квалитетно, мит о геноциду доживјеће тотални фијаско", рекао је Којић и додао да се након тога могу очекивати кривичне пријаве од Бошњака против свих оних који јавно изнесу истину.

Вулић: Конаковић по мишљење иде у западне амбасаде, па мисли да тако раде и озбиљни политичари попут Додика

Вулић: Конаковић по мишљење иде у западне амбасаде, па мисли да тако раде и озбиљни политичари попут Додика

Он је указао на чињеницу да је Независна међународна комисија доказала да се у Сребреници није десио геноцид и да би то требало да прихвати сваки муслиман уколико искрено желе суживот са Србима.

"Видимо да је и Министарство спољних послова Русије јасно изнијело свој став да је број страдалих муслимана нетачан и да је Међународна комисија доказала шта се дешавало у регији Сребренице", истакао је Којић.

Он је рекао да перспективу нема БиХ у којој се не жели поменути број од 3.267 убијених Срба, те истакао да ће се временом доказати да је цифра од 8.372 страдала муслимана предимензионирана и исполитизована.

Окружно јавно тужилаштво у Бијељини формираће предмет у вези са списком из ЦИПС-а људи који су живи, а уписани су да су жртве страдале у Сребреници, те покренути истрагу, на основу медијских написа и упита Срне, речено је Срни у овом Тужилаштву.

Вишковић: 9. јануар остаје Дан Републике Српске

Вишковић: 9. јануар остаје Дан Републике Српске

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је прошлог мјесеца да су на надгробним плочама у Меморијалном центру у Поточарима уписана имена људи који су живи и налазе се у специјалној евиденцији ЦИПС-а у БиХ, те је на конференцији за новинаре у Сребреници показао списак из ЦИПС-а на којем се налазе 87 живих лица чија су имена подведена под жртве злочина у Сребреници.

Срна је објавила списак 87 лица чија су имена уклесана на спомен-плочама у Меморијалном центру, а евидентирана су у новој бази ЦИПС-а.

И посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић раније је изјавио да је на спомен-обиљежју у Поточарима уписано 816 имена која се никада нису водила у пријератној бази грађанских стања, евиденцији као што је данашњи ЦИПС.

Министарство спољних послова Русије саопштило је да је број Бошњака страдалих у Сребреници фалсификован и недоказив, као и да извјештај независне Међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији од 1992. до 1995. године представља нов, непристрасан поглед на трагичне догађаје за вријеме сукоба у БиХ.

Огласила се полиција о возачу који је ишао у контра смјеру на ауто-путу

Огласила се полиција о возачу који је ишао у контра смјеру на ауто-путу

Из Министарства су нагласили да су информације које промовишу Бошњаци и западњаци о наводно 8.273 идентификоване жртве "геноцида" у Сребреници у великој мјери фалсификоване и нису поткријепљене никаквим документованим доказима, већ су намјерно измишљене. Из Министарства су истакли и да је поуздано утврђено да је неколико десетина лица која се званично воде као убијена у Сребреници од 11. јула до 19. јула 1995. године, заправо у том периоду било живо или су још жива.

Пратите нас и путем Вибера