Poslanik u PD PS BiH

Kojić: Protiv sudije Jasmine Ćosić Dedović pokrenuti disciplinski postupak

  • Извор: СРНА
  • 23.08.2023. 18:03

Poslanik u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH Milorad Kojić rekao je da je zahtjev za izuzeće sudije Jasmine Ćosić Dedović u postupku potvrđivanja ili odbacivanja optužnice protiv predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika potpuno opravdan i da protiv nje treba pokrenuti disciplinski postupak jer nije sama podnijela zahtjev za izuzećem.

Kojić je izjavio Srni da se Dedovićeva sama trebala izuzeti imajući u vidu činjenicu da se Dodik, dok je obnašao funkciju srpskog člana Predsjedništva BiH, javno protivio njenom imenovanju za sudiju Međunarodnog krivičnog suda u Hagu.

Kojić je podsjetio da se Dodik njenom imenovanju usprotivio javno kroz pismo koje je uputio Visokom sudskom i tužilačkom savjetu i pismo koje je uputio Ministartvu inostranih poslova u Savjetu ministara, a koje je objavljeno u maju 2020. godine.

Upućen prijedlog za izuzeće sudije Ćosić Dedović na zahtjev Dodika

Upućen prijedlog za izuzeće sudije Ćosić Dedović na zahtjev Dodika

"Ona se morala sama izuzeti da ne bude sudija za prethodno saslušanje", rekao je Kojić.

On je istakao da se Dodik tada protivio jer je Dedovićeva učestvovala u oslobađanju ratnog komandanta tzv. Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i bila u timu tužilaca protiv generala Ratka Mladića.

"Činjenica je i to da se po svaku cijenu nastoji potvrditi optužnica protiv Dodika, a optužnica nema kapacitet za potvrđivanje", rekao je Kojić.

Dodik: Bećirović i Komšić prenijeli Zelenskom podršku većine muslimana, a ne većine građana u BiH

Dodik: Bećirović i Komšić prenijeli Zelenskom podršku većine muslimana, a ne većine građana u BiH

On je rekao da Dedovićeva ne treba da bude sudija koji će donijeti odluku o potvrđivanju ili odbacivanju optužnice.

"Ona se nije sama izuzela iako je znala da se Dodik javno protivio njenom imenovanju i kod nje ne može da postoji nepristrasnost i objektivnost u donošenju odluke. Ona kroz ovaj slučaj može da iskaže nezadovoljstvo i da se ne vodi pravnim činjenicama, nego da se osveti Dodiku", poručio je Kojić.

On je zaključio da predsjednik Suda BiH treba da postupi po zahtjevu Dodikovog advokata i izuzme sudiju. 

Пратите нас и путем Вибера