Бањалука

Којић поднио кривичну пријаву против Алића због изазивања националне мржње

  • Извор: СРНА
  • 13.09.2024. 12:13

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Којић поднио је Тужилаштву БиХ кривичну пријаву против предсједника скупштине Херцеговачко-неретванског кантона Џафера Алића због кривичног дјела изазивање националне, расне и вјерске мржње, раздора и нетрпељивости.

Којић је пријаву у коју је Срна имала увид поднио због Алићеве изјаве да су Бошњаци "власници" у БиХ, док су остали народи "неугодни подстанари".

"Ја мислим да смо ми власници у земљи и да имамо неугодне подстанаре", рекао је Алић за Телевизију Исламске заједнице у БиХ (БИР ТВ) одговарајући на констатацију новинара да су "Бошњаци подстанари у својој земљи".

Којић је као један од доказа уз кривичну пријаву доставио видео-запис емисије "Актуелно" на БИР ТВ у којој је Алић дао спорну изјаву.

Чланом 145 став један Кривичног Закона БиХ прописано је да службено или одговорно лице у институцијама које на основу разлике у раси, боји коже, националној или етничкој припадности, вјероисповијести, политичком или другом увјерењу, полу, сексуалном опредјељењу, језику, образовању, друштвеном положају или социјалном поријеклу ускрати или ограничи грађанска права утврђена Уставом БиХ, ратификованим међународним уговором, законима, другим прописима или општим актима бити кажњено затвором од шест мјесеци до пет година.

Иста казна прописана је и за службено или одговорно лице које на основу ових разлика или припадности даје појединцима неоправдане повластице или погодности.

Истим чланом прописано је и да ће се казном затвора од три мјесеца до три године казнити онај ко јавно изазива или распирује националну, расну или вјерску мржњу, раздор или нетрпељивост међу конститутивним народима и осталима, као и другим који живе или бораве у БиХ. 

Пратите нас и путем Вибера