Посланик СНСД-а у ПД ПС БиХ

Kојић: Нема разлога да партнери не прихвате споразум

  • Извор: СРНА
  • 27.09.2023. 18:03

Споразум о пуном суверенитету БиХ треба да одреди потпуно поштовање Дејтонског мировног споразума и не постоји ниједан разлог да не буде прихваћен јер, све док је протекторат, БиХ не може приступити ЕУ, рекао је посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милорад Kојић.

- Ако желе да се успостави оно што је битно, а то је улазак у ЕУ, мислим да нико ништа не би имао против, нити има шта спорно у декларацији - навео је Kојић.

Kојић је оцијенио да не постоји ниједан разлог да партнери на нивоу БиХ не прихвате споразум о пуном суверенитету БиХ, јер он треба да одреди потпуно поштовање Дејтонског мировног споразума и да је суверенитет у складу са Уставом БиХ.

Он је нагласио да сви треба да буду свјесни да је немогуће да БиХ, као државна заједница приступи ЕУ док има протекторат односно, квазизаконодавца који од себе покушава направити законодавца у БиХ, а то је Kанцеларија високог представника која мора да буде затворена.

- Оно што је јасно из тога јесте да и представници ЕУ кажу да БиХ једино када има потпуни суверенитет без учешћа странаца у било којем тијелу или органу у БиХ може да буде пуноправан члан ЕУ - нагласио је Kојић.

У предложеном споразуму о пуном суверенитету БиХ наводи се да БиХ треба да успостави пуни суверенитет који подразумијева престанак страног интервенционизма у виду престанка мандата страних судија у Уставном суду БиХ и затварања Kанцеларије високог представника у БиХ, како је иницијално предвиђено Дејтонским споразумом.

Овај споразум партнерима на нивоу БиХ подијелио је лидер СНСД-а Милорад Додик на састанку у Мостару, а предложено је да га потпишу предсједници СНСД-а, ХДЗ-а и СДП-а. Речено је да ће се о споразуму ХДЗ и СДП изјаснити до наредног састанка. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Ноћни програм

    Ноћни програм