Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ

Кнежевић: Кадет који је одбио да се рукује са женом не би могао функционисати у Оружаним снагама

  • Извор: СРНА
  • 02.10.2024. 15:26

Начелник Заједничког штаба Оружаних снага БиХ генерал-мајор Гојко Кнежевић сматра да кадет из БиХ који је на Терезијанској војној академији одбио да се рукује са министром одбране Аустрије Клаудијом Танер јер је жена, не би требало да буде примљен у Оружане снаге.

Кнежевић је изјавио Срни да овај кадет није припадник Оружаних снага БиХ, односно да се припадник постаје након успјешно завршеног школовања и потписивања уговора о професионалној војној служби, након чега се ангажује у командама, јединицама.

"Већ сам ставио до знања да нисам за то да са њим буде потписан уговор о професионалној војној служби, јер са таквим ставовима тешко може функционисати у мултиетничкој средини, а до проблема би дошло и када је ријеч о родној равноправност због његовог приступа према женама", нагласио је Кнежевић.

Наводећи да је у Оружаним снагама ангажовано више од 10 одсто жена, Кнежевић је појаснио да се овај кадет због тога може наћи у ситуацији да му командир или командант буде жена или да му у јединици којом командује, такође, може бити жена војник.

Тадић: Да ли би Зукан Хелез могао објаснити кога се плашимо, Израела или Ирана?

Тадић: Да ли би Зукан Хелез могао објаснити кога се плашимо, Израела или Ирана?

"Како мисли да функционише на такав начин? То би били изазови са којима би се суочио, не само он, него и други који су у саставу јединица или команди тамо гдје се он налази", истакао је Кнежевић.

Он је поновио да са њим не треба склопити уговор о војној служби, али да је то мимо његове моћи јер му је Министарство одбране послодавац.

Кнежевић је појаснио да министар одбране потписује уговор како са цивилним, тако и са професионалним лицима о ступању у радни однос, односно у професионалну војну службу.

"Видјећемо шта ће бити даље. Уколико се деси да са њим буде потписан уговор, што не искључујем имајући у виду све односе, онда ћу видјети шта могу да предузмем", истакао је Кнежевић.

Туча у БиХ након свађе у саобраћају: Палицом насрнуо на другог возача

Туча у БиХ након свађе у саобраћају: Палицом насрнуо на другог возача

Он је рекао да би у том случају ово лице ушло у другу категорију, односно професионална војна лица, а да је у вријеме инцидента у Аустрији кадет све до званичне промоције када је настао овај проблем.

На Терезијанској војној академији у Аустрији, током свечаности пријема нових официра у аустријске оружане снаге, бошњачки официр је одбио да се рукује са Танеровом јер је жена, пренио је аустријски дневник "Курир".

Лист је навео да се инцидент догодио за вријеме традиционалне церемоније која представља врхунац годишњих активности академије.

Према наводима медија, официр је овај чин "оправдао" својим вјерским увјерењима.

Као резултат тога, војник је одмах искључен са остатка церемоније, а није му уручен ни традиционални академијски прстен, што је потврдило Министарство одбране Аустрије.

Пратите нас и путем Вибера

  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    'Имате ријеч са Милијаном Кос', емисија главне и одговорне уреднице информативног програма, даће прилику ријечима да стигну до вас.

  • 20:50 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:35 Серија: Авионџије (12+)

    'Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)