Šef Predstavništva Srpske u Vašingtonu

Kesić: Alkalajev potez i aktivnosti Turkovićeve voda ka raspadu BiH

  • Извор: СРНА
  • 22.06.2022. 09:46

Aktivnosti ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisere Turković i stalnog predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja predstavljaju ozbiljan udar na BiH i dovode je bliže raspadu, smatra šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Kesić: Alkalajev potez i aktivnosti Turkovićeve voda ka raspadu BiH

Aktivnosti ministra inostranih poslova u Savjetu ministara BiH Bisere Turković i stalnog predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja predstavljaju ozbiljan udar na BiH i dovode je bliže raspadu, smatra šef Predstavništva Republike Srpske u Vašingtonu Obrad Kesić.

Komentarišući novu bošnjačku inicijativa da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici", Kesić je za "Večernje novosti" rekao da je ovo još jedan dokaz da su zajedničke institucije BiH privatizovane od SDA i njihovih partnera iz takozvanog probosanskog političkog bloka.

"Partije i lideri u Republici Srpskoj koji odbijaju da izgrade jedinstveni nacionalni politički front protiv kršenja Ustava BiH i Dejtonskog mirovnog sporazuma pomažu i ohrabruju stalnog predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja i njegove nalogodavce u Sarajevu da nastave sa svojom nacionalističkom agendom", ukazuje Kesić.

On je ocijenio da aktivnosti ministra inostranih poslova u Savjetu ministara Bisere Turković i stalnog predstavnika BiH pri UN Svena Alkalaja predstavljaju ozbiljan udar na BiH.

"Već duže vlada samovolja u Ministarstvu inostranih poslova (u Savjetu ministara) koji je usmjeren samo na to da služi interesima političkog Sarajeva i SDA. Svaki potez, poput ovog Alkalajevog, udar je na zajedničku državu i dovodi je biže raspadu", rekao je Kesić.

Direktor Istorijskog instituta Aleksandar Rastović ocijenio je da nova bošnjačka inicijativa, s jedne strane, može da se tumači kao predstava, ali da, sa druge strane, predstavlja opasan pritisak na Republiku Srpsku, srpski narod i Srbiju.

Rastović je rekao da je njihov (bošnjački) plan unitarna Bosna, koju Dejtonski mirovni sporazum ne priznaje.

"A, prema tom sporazumu, za svaku odluku potrebna je saglasnost sva tri člana Predjedništva BiH, koje vodi spoljnu politiku", rekao je Rastović za "Večernje novosti".

Prema pisanju medija, grupa "Bosanaca i Hercegovaca" i Amerikanaca porijeklom iz BiH pod nazivom "Radna grupa za BiH" zatražila je od Generalne skupštine UN da donese rezoluciju kojom bi bilo osuđeno "negiranje genocida i drugih ratnih zločina u BiH".

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je Generalnu skupštinu UN da BiH ne stoji iza inicijative da UN usvoji rezoluciju u kojoj se, kako je navedeno, "osuđuje genocid u Srebrenici", jer o tome u BiH ne postoji konsenzus, rekla je savjetnik srpskog člana Predsjedništva BiH Ana Trišić Babić.

Babićeva je istakla da je Dodik u pismu predsjedniku Generalne skupštine UN Abduli Šahidu naveo da u vezi sa tim nije razgovarano, odnosno da je to lažno predstavljanje.

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р) (12+)

    ''''Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.