Glavni tužilac BiH

Kajganić: Optuženim u slučaju „Dobrovoljačka“ pritvor ako budu uticali na svjedoke

  • Извор: Глас Српске
  • 22.06.2022. 08:26

Krivična prijava, koju je podnio pravni tim odbrane Ejupa Ganića protiv nadležnih iz Tužilaštva BiH zbog podizanja optužnice protiv njihovog klijenta u slučaju "Dobrovoljačka", predstavlja samo predstavu za javnost, ali i pokušaj uticaja na konačnu odluku Suda BiH u ovom predmetu, smatra glavni tužilac BiH Milanko Kajganić.

Kajganić kaže da se u Tužilaštvu neće obazirati na ovakve i slične pokušaje pritiska.

"Najbitnija činjenica jeste to da je optužnica u ovom slučaju potvrđena od nadležnog suda, i to se više ne može promijeniti. Ukoliko primijetimo da optuženi pokušavaju da utiču na svjedoke, što nam je trenutno u fokusu, Tužilaštvo BiH će sigurno reagovati. Nećemo se libiti da predložimo i određivanje mjere pritvora protiv tih lica", izjavio je Kajganić za "Glas Srpske".

Kajganić smatra da je kontradiktoran sadržaj prijave u kojoj se navodi da su on, kao i tužioci Gordana Tadić i Goran Salihović zloupotrijebili svoje funkcije i opstruisali istragu u predmetu "Dobrovoljačka".

On ističe da su pojedini navodi iz prijave u koliziji, budući da u jednom dijelu piše da je istraga opstruisana, a u drugom da je sprovedena.

"Da smo opstruisali istragu, onda ne bi bilo ni optužnice. Svi navodi su neosnovani. Da smo dobar posao obavili govori i podataka da je sud potvrdio našu optužnicu", naveo je Kajganić.

On ističe i da su neosnovane i netačne tvrdnje Ganićevog pravnog tima da nije uzeta u obzir ranija odluka tužioca Mirze Hukeljića kojom su odbijene pritužbe oštećenih u predmetu "Dobrovoljačka", te naglašava da je prilikom razmatranja pritužbe odbrane stručni tim utvrdio da ima dovoljno dokaza da se protiv osumnjičenih podigne tužba.

"Sve ovo nije ništa drugo do još jedan pokušaj politizacije ovog slučaja i pozorišna predstava. Mi ćemo i dalje nastaviti da savjesno i profesionalno obavljamo svoj posao", poručio je glavni tužilac BiH.

Tužilaštvo BiH je krajem aprila podiglo optužnicu protiv deset lica u predmetu "Ejup Ganić i drugi", zbog sumnje da su počinila ratni zločin početkom maja 1992. u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Sud BiH je 12. maja potvrdio optužnicu, a njome su osim Ganića, obuhvaćeni Zaim Backović, Hamid Bahto, Hasan Efendić, Fikret Muslimović, Jusuf Pušina, Bakir Alispahić, Enes Bezdrob, Ismet Dahić i Mahir Žiško.


  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:55 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:25 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)