Мирослав Јенча

Позив свим странама да раде на помирењу

  • Извор: СРНА
  • 30.04.2024. 22:42

Напредак и трајни мир у БиХ могу се остварити само бољим разумијевањем прошлости кроз тражење истине и признавање одговорности, а сви у БиХ треба да раде на помирењу и борби против говора мржње, изјавио је помоћник генералног секретара УН за Европу, централну Азију и Америку Мирослав Јенча.

Он је на сједници Савјета безбједности УН у Њујорку о ситуацији у БиХ подсјетио да постоји консензус лидера на нивоу БиХ да су евроинтеграције најбољи пут за стабилност БиХ.

Јенча је навео да је генерални секретар УН Антонио Гутерес подржао напоре БиХ на путу евроинтеграција и сарадњу са свим структурама у земљи.

Цвијановићева се обратила на сједници СБ УН: Српска не крши Дејтонски споразум нити међународно право

Цвијановићева се обратила на сједници СБ УН: Српска не крши Дејтонски споразум нити међународно право

Према његовим ријечима, Гутересов помоћник за питања геноцида изразио је забринутост због онога што је назвао сецесионостичким пријетњама, порицањем наводног "геноцида" и величања људи које је назвао ратним злочинцима.

Јенча сматра да "таква реторика представља пријетњу за помирење у БиХ".

- Генерални секретар позивао је све у региону и шире да се боре против говора мржње и наратива застрашивања. Сви морају да то испоштују, укључујући медије. Сви морају да промовишу помирење, а институције треба да помогну да се све стране констукривно суоче са прошлошћу и да раде у корист напретка свих гражђања у БиХ - додао је Јенча.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Енерго клуб (Р)

    ''Гдје на једном мјесту добити информације из енергетике, како глобалне, а тако и домаће?

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.