Diktatura manjine nad većinom

Izetbegović: Dominacija Hrvata stoodstotna

  • 07.06.2018. 10:40

Predsjednik Stranke demokratske akcije /SDA/ Bakir Izetbegović izjavio je da je u kantonima u kojima HDZ BiH ima većinu dominacija Hrvata stoodstotna, te poručio da je potrebno izboriti se za prestanak diktature manjine nad većinom.

"U Srednjobosanskom kantonu, u kom Bošnjaci čine 60 odsto stanovništva, još trpimo relikte takve postratne dominacije, poput školskog programa iz Hrvatske i diploma sa šahovnicom umjesto grba BiH", rekao je Izetbegović. 

Predsjednik SDA je za portal "Faktor" naveo da u Federaciji BiH, gdje Hrvati čine 22 odsto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 40 odsto, a na nivou BiH, gdje čine 12 odsto stanovništva, u vlasti učestvuju sa 33 odsto, te da je to "redovno na račun Bošnjaka". 

"Tako da će se Bošnjaci morati u skoroj budućnosti izboriti za prestanak diktature manjine nad većinom, za poziciju koja im po Ustavu pripada – proporcionalnu zastupljenost u formiranju strukture vlasti", istakao je Izetbegović, koji je i predsjedavajući Predsjedništva BiH. 

Govoreći o pitanju imovine BiH u Hrvatskoj, Izetbegović je ocijenio da se ta zemlja može spriječiti u "otimanju" imovine BiH, ali da očekuje otpore i opstrukcije i unutar BiH. 

"Uvjeren sam da su za rješavanje ovog problema zainteresovani i vlasnici firmi čiju imovinu Hrvatska pokušava prisvojiti bez naknade, bez obzira kom narodu ti vlasnici pripadali. Ima tu dosta imovine firmi iz Republike Srpske, tako da će i srpski političari biti zainteresovani da se ona odbrani. Ova tema će biti razmatrana na sjednici Predsjedništva BiH početkom jula", najavio je Izetbegović. 

Govoreći o izmjenama Izbornog zakona, Izetbegović je ocijenio da postoji "neka minimalna šansa da razum prevlada" i da se za ove izbore usvoji privremeno rješenje kako bi se izbjegla kriza u formiranju vlasti. 

"To rješenje, naravno, ne može biti u neskladu sa Ustavom Federacije BiH", istakao je Izetbegović.

  • 12:55 Енерго клуб (Р)

    Енерго клуб (Р)

  • 13:25 Манастири (Р)

    'Манастири (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Кето Кухињица

    ''Кето Кухињица

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија: Авионџије (Р)

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.