Директор Центра за истраживање српских страдања

Иванишевић: Укопани у Поточарима 2003. године, а гласали на изборима 2004.

  • Извор: СРНА
  • 30.05.2024. 14:17

Директор Центра за истраживање српских страдања у 20. вијеку Миливоје Иванишевић рекао је Срни да је, према његовој евиденцији, од 625 Бошњака који су 2003. године наводно укопани у Меморијалном центру у Поточарима њих 78 гласало на локалним изборима 2004. године.

Иванишевић је навео да је утврђено да су на гробљу у Поточарима покопани припадници муслиманских снага одговорни за масовна убиства Срба у сребреничким селима.

Међу њима су, каже Иванишевић, скоро сви чланови штаба Осме оперативне групе одговорни за убиства 13 мјештана српске националности у селима Бљечева и Гниона, као и у засједама у Коњевић Пољу, Осмачама и Сандићима.

Којић: На спомен обиљежју у Поточарима уписано 816 имена која нису постојала у пријератној бази грађана

Којић: На спомен обиљежју у Поточарима уписано 816 имена која нису постојала у пријератној бази грађана

"Осим њих, у Меморијалном центру сахрањени су припадници муслиманских снага који су убили мјештане села Опарци, Обади, Шпат, Ратковићи и Брежане, као и 47 српских цивила на Петровдан", рекао је Иванишевић.

Он је навео да су у Поточарима покопани и команданти источнобосанских бригада такозване Армије БиХ, али и муслимански борци од којих су страдала српска села Јежестица, Подравање, Факовићи, Каменица, Лозница, Бјеловац и Сикирић.

Иванишевић је рекао да су у Меморијалном центру као цивилне жртве из Сребренице сахрањени и припадници муслиманских снага погинули широм БиХ.

"Годинама указујем на злоупотребу меморијала и сматрам да га треба измјестити, односно одвојити цивилне жртве од злочинаца. Деценијама се бавим тиме и имам листе свих укопа", рекао је Иванишевић.

Којић: Мит о геноциду над муслиманима се сваким даном топи као коцка леда

Којић: Мит о геноциду над муслиманима се сваким даном топи као коцка леда

Он је указао да се читав тим људи које је окупио бавио прикупљањем доказа о измјештању Бошњака са подручја Сребренице који су умрли или страдали прије јула 1995. године у Меморијални центар у Поточаре.

"Када су измјештали тијело једног раније преминулог и уписали га на списак укопаних у Поточарима заборавили су да уклоне споменик на коме пише да је погинуо 1992. године", рекао је Иванишевић.

Он је навео да је у најмању руку бијесан због чињенице да је српском народу у Генералној скупштини УН наметнут жиг геноцидности, те истакао да треба искористити све људске и институционалне потенцијале, а прије свега необориве доказе да је страдање Бошњака у Сребреници у јулу 1995. године мит.

Додик: Наши људи покренули иницијативу да промијене назив Сребренице

Додик: Наши људи покренули иницијативу да промијене назив Сребренице

За разлику од Српског војничког спомен-гробља Нови Зејтинлик на Сокоцу које је мјесто части и поноса, каже Иванишевић, Меморијални центар у Поточарима је мјесто бешчашћа и манипулације које треба заувијек раскринкати.

"Коме онда цвијеће? Коме почаст, а коме жиг?", упитао је Иванишевић.

Пратите нас и путем Вибера