Бањалука

Историчари: У Сребреници није било геноцида

  • Извор: АТВ
  • 14.04.2024. 19:13

Свако историјско истраживање почива на документацији, како би истраживање било свеобухватно и потпуно.

Такав случај, кажу историчари, није био са Сребреницом. Понављају да се у Сребреници не може говорити о геноциду.

Истичу да је кроз историју, посебно у 20. вијеку, било неколико примјера класичног геноцида, гдје постоје бројни непобитни докази, али да никада ниједан народ није добио етикету геноцидног, нити се то питање икада нашло пред Уједињеним нацијама.

"Резолуција треба да прогласи Србе за геноцидан народ, а ја ћу само подсјетити да је Њемачка изазвала два свјетска рата у којима су убијени милиони људи, да је Њемачка починила геноцид, а да у Уједињеним нацијама није донесен документ", рекао је Горан Латиновић, професор историје на Филозофском факултету у Бањалуци.

И Независна међународна комисија за страдање свих народа у регији око Сребренице у периоду од 1992. до 1995. године, утврдила је да геноцида није било.

Како би истраживање комисије било што потпуније, тражили су од свих ратних страна да доставе потребну документацију о страдањима и Срба и Бошњака. Међутим, муслиманска страна је одбила да сарађује.

"Одлучили смо још првог дана да извјештај мора бити са научног становишта вјеродостојан...", каже Гидеон Грајф.

Осим тога, комисија на челу са Грајфом је утврдила и да је Запад свјесно ишао у прећуткивање стравичних злочина над Србима око Сребренице 1992. и 1993. године, како би се  створила слика у јавности да су муслимани једини страдали у сребреничком крају. 

"Овај ужасан злочин се негира, минимизира и искривљује, тај злочин над Србима у овој регији... а то је показатељ бруталности и агресије", каже Грајф.

А да је прича око резолуције само дио одавно припремљених напада на српски народ, свјестан је предсједник Српске Милорад Додик. Каже да Срби не желе никакве сукобе са Бошњацима, како то призива Исламска заједница, него само желе да се ослободе стега које они намећу у покушају да пођарме српски народ и да га казне укидањем Републике Српске.

"Наравно, геноцид у Сребреници се није десио, јер да јесте, он не би био стално потенциран од оних који са Бошњацима раде ту врсту ујдурме. Чињеница да се политички у то упетљала Исламска заједница говори о томе колико они у суштини не желе БиХ у којој би градили мир и суживот и помирење, него ону у којој би нешто рашчишћавали", каже Додик.

Додик је оцијенио да гурање резолуције о Сребреници у УН очигледно показује да су Бошњаци са подмуклом намјером да злоупотријебе институционални оквир БиХ, кренули преко својих људи у УН да још једном на груб начин окарактеришу Србе као народ и да им наметну тежину историјске одговорности.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 19:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 20:00 Имате ријеч са Милијаном Кос

    ''Ко? Шта? Када? Гдје? Зашто? Како? И ту се питања не заустављају - отворено и одважно.

  • 20:45 Серија: Од јутра до сутра

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 21:30 Серија: Ко те шиша

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 22:05 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:20 Серија: Ел Чапо (16+)

    ''Серија: Ел Чапо (16+)