Odbor za zaštitu prava Srba

Institucije FBiH ne žele da pomognu Srbima

  • Извор: СРНА
  • 04.05.2022. 12:34

Institucije Federacije BiH (FBiH) ne žele da pomognu u rješavanju problema sa kojima se suočavaju Srbi u ovom entitetu, a dio njih se odnosi na zaštitu imovine, izučavanje maternjeg jezika i socijalnu zaštitu, rečeno je danas na sastanku Odbora za zaštitu prava Srba u FBiH, održanom u Narodnoj skupštini.

Potpredsjednik Narodne skupštine Republike Srpske Denis Šulić rekao je da ova institucija želi da pomogne u rješavanju problema Srba u FBiH.

"Narodna skupština Republike Srpske želi da učestvuje u realizaciji kvalitetnih inicijativa, s ciljem poboljšanja života stanovnika Srpske i FBiH", rekao je Šulić novinarima u Banjaluci.

Direktor Uprave (Vlade Srbije) za saradnju sa dijasporom i Srbima u regionu Arno Gujon naveo je da je neophodno informisati Srbe iz FBiH o procesu usklađivanja zemljišnih knjiga i katastra u ovom entiteu.

"Postoji rizik da u ovom procesu izgube imovinu, a da o tome ne budu obaviješteni. Oni koji su zaintersovani treba da se obrate kancelarijama za pravnu pomoć kako bi bili kvalitetno informisani o propisanim procedurama", rekao je Gujon.

Ministar za evropske integracije i međunarodnu saradnju Republike Srpske Zlatan Klokić istakao je da je Vlada zadužila Republičku upravu za geodetske i imovinsko pravne poslove da pruži pravnu i tehničku pomoć da bi Srbi u FBiH zaštitili svoju imovinu.

Delegat u Domu naroda FBiH Goran Broćeta kaže da su Srbi u FBiH u nezavidnom položaju, jer su im oduzeta prava zagarantovana Ustavom.

"Nažalost, problem jeste i Dom naroda FBiH gdje ne može biti zaštićen vitalni interes srpskog naroda. Nadam se da će izmjenama Izbornog zakona BiH ovaj problem biti riješen“, rekao je Broćeta. 

(Foto: RTRS)

Тагови: