Visoki predstavnik u BiH

Incko čestitao Republici Srpskoj na brzom formiranju vlasti

  • 05.12.2018. 16:34

Visoki predstavnik u BiH Valentin Incko izjavio je danas da su centralne teme dvodnevnog sastanka Savjeta za sprovođenje mira (PIK) bile opšti izbori u BiH, sprovođenje izbornih rezultata i uspostavljanje vlasti, te konstatovao da konstituisanje vlasti u Republici Srpskoj teče mnogo brže nego u Federaciji BiH.

Incko je zbog toga čestitao vlastima u Republici Srpskoj. 

On je na konferenciji za novinare nakon završetka sastanka političkih direktora zemalja članica Upravnog odbora PIK-a, ponovio stav ovog tijela da se, nažalost, i nakon izbora politička situacija u vezi sa sprovođenjem izbornih rezultata ponovo komplikuje i da je "izostala je fundamentalna promjena vlasti". 

"BiH mora napraviti hitne korake u izmjene izbornog sistema i vratiti inetegritet izbornom procesu", napomenuo je Incko. 

On je naglasio da se ruska delegacija u PIK-u zbog određenih neslaganja ni ovaj put nije pridružila zajedničkom kominikeu. 

"Ruska Federacija ostaje naš aktivan i veoma ozbiljan član u svim diskusijama, a o detaljima neslaganja pitajte ruskog ambasadora", rekao je Incko. 

Odgovarajući na pitanje da li razmišlja o upotrebi bonskih ovlašćenja, Incko je rekao da je vrijeme Pedija Ešdauna prošlo i da nema potrebe da visoki predstavnik nameće bilo kakva rješenja. 

Incko je rekao da institucije BiH moraju biti mnogo odgovornije za brži put BiH ka EU. 
 

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм