Maštarije ministra odbrane

Helez sanja Ustavni sud BiH sa pet sudija Bošnjaka

  • Извор: АТВ
  • 14.07.2023. 19:06

Pet sudija Bošnjaka u Ustavnom sudu BiH - to je san Zukana Heleza. Ministar odbrane u Savjetu ministara BiH ne osuđuje to što je taj isti sud kojeg bi da prekraja, izmijenio pravilnik i izbacio konstituivnost naroda. Dok mašta o broju bošnjačkih sudija, Republiku Srpsku naziva manjom regijom. Obrušio se i na Milorada Dodika i posljednje odluke Narodne skupštinue Republike Srpske.

"To je jedna mala regija, što želi da ugrozi Ustav BiH. To neće imati nikakvih reperkusija. Onda će biti po popisu iz 1991 ili 2013. neka izaberu kako im odgovara. A to kada prevedemo na broj sudija u Ustavnom sudu, to je pet Bošnjaka, tri Srbina, dva hrvata i jedan ostali", kaže ministar odbrane u SM BiH Zukan Helez. 

Da o tome može samo da sanja, Helezu poručuju iz Republike Srpske. Već je, kažu, odavno prešao granicu pristojnog ponašanja. 

"Svaki njegov potez pokazuje da nije dorastao poziciji na kojoj se nalazi. I ponovo potvrđuje činjenicu da je on čovjek pun kompleksa, nedorastao, nedovršen, slobodno tako mogu reći. I slobodno mogu tako reći. Njegov život i rad se svodi samo na vrijeđanje Srba, drugih i drugačijih. Ne  poštuje nikoga sem sebe i svojih frustracija. O njemu je izlišno komentarisati", kaže šef Kluba poslanika SNSD-a u PD PS BiH Sanja Vulić. 

Dok Helez sanja snove, iz Ustavnog suda BiH ponovo idu sami protiv sebe. Prihvatali su odlazak u penziju sudije Zlatka Kneževića. Nisu zato prihvatili da ponište odluku kojom su udarili na konstituivnost naroda. Mijenjanjem pravilnika prekršili su sopstvena pravila. 

"Druga strana sve više pokazuje da ukoliko ne može da kontroliše sud preko trojice stranaca, da onda želi to da čini preko tri dodatna bošnjaka koji bi vršili reviziju Dejtonskog mirovnog sporazuma. Jasno je da mi naš posao radimo tako da štitimo Dejtonski mirovni sporazum, i mislim da to sada i sva javnost vidi. Dok druga strana pokzauje da Ustavni sud za njih nije sud već političko sredstvo", kaže Ognjen Tadić, pravnik.

Odlaskom Kneževića, Ustavni sud je osta bez sudija iz Republike Srpske. I takoav Sud može da donosi odluke, ali one neće imati legitimitet.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови: