Radna grupa Savjeta EU

Formirati vlast i stvoriti uslove za nastavak reformi

  • 01.07.2019. 15:52

Ambasadori Radne grupe Savjeta EU za Balkan izrazili su očekivanje da će biti ubrzan proces formiranja vlasti na svim nivoima, što će, kako su naveli, stvoriti uslove za nastavak sprovođenja reformi i preporuka navedenih u Mišljenju Evropske komisije za BiH.

Oni su, tokom sastanka sa predsjedavajućim klubova srpskog i bošnjačkog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Sredojem Novićem i Asimom Sarajlićem i zamjenikom predsjedavajućeg hrvatskog naroda Barišom Čolakom, istakli da očekuju skori napredak u procesu formiranja vlasti na nivou BiH i naglasili da je, nakon najnovijeg Mišljenja Evropske komisije, BiH vraćena u fokus institucija EU. 

Ambasadori su naveli da će institucije EU u oktobru razmatrati zahtjev BiH za prijem u članstvo EU i u vezi sa tim naglasili da Mišljenje predstavlja prekretnicu u odnosima BiH i EU, te potvrdu napretka BiH u procesu evropskih integracija, saopšteno je iz Parlamentarne skupštine BiH. 

U razgovoru, u kojem je učestvovao i šef Delegacije EU u BiH Lars-Gunar Vigemark, ambasadori Radne grupe su najavili da će nastaviti da pružaju punu podršku procesu evropskih integracija BiH.

Članovi delegacije Parlamentarne skupštine BiH istakli su da postoji puni konsenzus i podrška svih političkih stranaka evropskom putu BiH, te naglasili da je dobijanje statusa kandidata za ulazak u EU jedno od najvažnijih pitanja za BiH. 

Sarajlić, Nović i Čolak su rekli da bi kandidatski status i otvaranje pregovora o članstvu BiH u EU bili ohrabrujući za nastavak reformi i ispunjavanja obaveza navedenih u Mišljenju Evropske komisije za BiH. 
 

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Мућке (12+) (Р)

    '''' Мућке (12+) (Р)

  • 13:10 Досије (Р)

    Досије (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)