Nema ništa od "Dejtona 2

Federalni mediji razočarani: Pismo Blinkena kraj sna o velikoj Bajdenovoj intervenciji u BiH

  • 02.04.2021. 16:04

Američki sekretar Entoni Blinken uputio je pismo Predsjedništvu BiH u kojem, između ostalog navodi da nema ništa od "Dejtona 2", te da je prioritet fokusirati se na ciljane reforme.

I ono što se može zaključiti iz njegove poruke jeste, da neće biti snažnog uplitanja SAD-a u dešavanja u BiH, no to očigledno boli političko Sarajevo koje na naviklo na snažnu međunarodnu podršku tokom proteklih godina. I dok bi svaka normalna zemlja pozdravila taj pristup, te bila ohrabrena da sama riješava svoja unutrašnja pitanja i ovaj put u BiH dolazimo do apsurda koji pokazuje njenu neodrživost. 

Tako mediji naklonjeni probošnjačkoj politici unitarizacije BiH, ne mogu da sakriju svoje razočarenje pismom čovjeka koji je po njihovom mišljenju, a zajedno sa novim američkim predsjednikom trebao direktno da se umiješa u pitanja druge države i kroji im budućnost.

"Nakon izbora Džoa Bajdena za novog američkog predsjednika u Bosni i Hercegovini nabujale su nade da dolazi nova era i za našu zemlju, odnosno da se može očekivati veća i konkretnija akcija SAD-a. Ipak, sada je upitno koliko je to realno očekivati s obzirom na sadržaj pisma Entonija Blinkena. Vjerovalo se da će se Biden angažovati na uklanjanju prepreka za napredak naše zemlje na euroatlantskom putu, kažnjavanju onih koji se zalažu za podjelu zemlje i da će pomoći ekonomskom napretku. Nade smo zasnivali na činjenici da je Bajden dobar poznavalac prilika u BiH te da je prijatelj naše zemlje. Osim toga, mnoge probosanske snage ohrabrilo je to što je Bajden zauzeo mnogo oštriji stav prema ruskom lideru Vladimiru Putinu, koji je zaštitnik Milorada Dodika", piše portal Klix.

U svom naslovu "Je li pismo američkog sekretara kraj sna o velikoj Bajdenovoj intervenciji u BiH", navode da se su "očekivanja kretala u rasponu od realnih nada u pojačan politički angažman SAD-a, pa sve do radikalnih opcija koje su išle čak do prizivanja vojne intervencije američke vojske u našoj zemlji."

Iz pisma američkog državnog sekretara po prvi put je dalo se jasno dalo vidjeti kakva će biti spoljna politika SAD-a. Ključna stvar jeste da Bajden ne planira nikakvu veliku intervenciju u BiH, a odnos nove administracije neće biti naročito drugačiji od Trampove.

"Znam da u BiH postoje glasovi koji pozivaju na strpljenje umjesto na urgentnost, uključujući one koji vjeruju da Sjedinjene Države i naši evropski partneri pripremaju ‘Dejton 2’ da bi fundamentalno promijenili dogovor o raspodjeli moći u Dejtonskom sporazumu. Vidjeli smo da su raniji pokušaji reformi propali u Bosni i Hercegovini, jer se pokušalo uraditi mnogo toga odjednom", napisao je Blinken.

Dodao je da Sjedinjene Države vjeruju da se "trebamo fokusirati na ograničene, ali značajne" ustavne, izborne, ekonomske reforme i one koje se tiču vladavine zakona.

Isti portal u svom tekstu navodi kako "san o kolosalnom, političkom ili vojnom angažmanu Bajdena možemo zaboraviti"

"Ovo može zvučati kao klišeizirana rečenica, što inače i jeste, ali u ovom slučaju je veoma važna, jer pokazuje, još jednom, da Vašington neće preduzimati nikakvu veliku inicijativu, već će biti podrška domaćim liderima te će tražiti da se o svim rješenjima usaglase sve strane. Dakle, san o kolosalnom, političkom ili vojnom angažmanu Joea Bidena u našoj zemlji, koji bi označio neku veliku prekrenicu i preko noći BiH učinio funkcionalnom državom, možemo zaboraviti", navodi Klix i zaključuje:

"Promjene neće stići izvana, već mogu doći samo iznutra."

O Blinkenovom pismu se oglasio i srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik te ocijenio da je bošnjačka strana "dobila po nosu" jer iluzorno očekuje da će za njih neko nešto uraditi u BiH.

Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da je američki državni sekretar Entoni Blinken jasno u pismu članovima Predsjedništva naveo da nema priče o "Dejtonu dva", što su govorili bošnjački političari, odnosno očekivali da će neko u BiH nešto nametnuti.

"Rečeno je da SAD ili Zapad ništa neće mijenjati, nego da to treba da urade lideri u BiH, što je logično. Pozivam ih da razgovaramo i postignemo održiv dogovor koji će biti u interesu svih, a ne da se odgađanjem rješavanja problema situacija pokušava predstaviti što gorom", rekao je Dodik.

On je naglasio da nema šanse da se u BiH bilo šta promijeni na štetu Republike Srpske i da ne postoji mogućnost da budu prenesene nadležnosti na nivo BiH.

Тагови:
  • 21:00 Серија: Одметница (12+)

    Серија: Одметница (12+)

  • 21:45 Гаравице, документарни филм (Р) (12+)

    'Документарни филм 'Гаравице' редитеља Драгана Радовића, у продукцији Фондације 'Заборављени коријени'доноси причу о једном од највећих стратишта српског народа током Другог свјетског рата.

  • 23:15 Добро дошли у Акапулко (16+)

    'Добро дошли у Акапулко' је америчка акциона комедија из 2019. године у режији Ивана Гиљерма.

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм