Amandmani

FBiH: Kristijan Šmit prelazi crvenu liniju

  • Извор: АТВ
  • 22.07.2022. 18:34

Kristijan Šmit ima spremne amandmane na Ustav drugog entiteta i na Izborni zakon BiH. U federalne medije procurilo je da Šmit planira da briše popis stanovništva iz 1991. Ako u nekom kantonu ima manje od 3 odsto jednog od tri konstitutivna naroda, neće dobiti nijedno delegatsko mjesto u federalnom domu naroda. Mediji bliski bošnjačkom političkom rukovodstvu, pišu kako je Šmit zaobišao domaće institucije. Tako misli I političko Sarajevo, koje je mudro ćutalo kada je nelegitimni Šmit nametao odluke Republici Srpskoj.

"Protiv ovakve odluke borićemo se svim raspoloživim demokratskim sredstvima. Borićemo se u institucijama BiH, borićemo se sa svojim prijateljima u EU Parlamentu, u parlamentima evropskih zemalja a boga mi i na ulici ako bude trebalo. REZ 08.07-08.17- Ovo je crvena linija preko koje nećemo preći. Nećemo dopustiti bilo kome da narušava ove principe", rekao je predsjednik SDP BiH, Nermin Nikšić.

Dok Hrvati likuju, bošnjaci prijete radikalnijim mjerama. Lobiraju na sve strane. Od juče ne prestaju sastanci za zapadnim ambasadorima. Bošnjački politički predstavnici već se hvali da su pritisci na Šmita urodili plodom. 

"Vidim ogromno razumijevanje u velikom dijelu međunarodne zajednice kada su u pitanju naši stavovi i naši argumenti da ovo nije dobro rješenje i da ga između ostalog, kada je samo politički dio u pitanju, nije nimalo mudro nametati u toku izborne utrke", rekao je poslanik NS u PF PSBiH Damir Arnaut.

 U Srpskoj nema dvostrukih aršina, jer kakve god odluke donosio, Šmit nije legalno izabran. Sve što je Šmit nametao, ne važi u Republici Srpskoj. 

"On je lažan i svako njegovo nametanje nije adekvatno. To što neko kalkuliše pa jednom podržava, jednom ne podržava, to samo govori o njima. I toj jednoj vrsti podaničke politike. Ja imam tu jasan stav. Šmit nije legalno izabran, nema pravnog osnova dobilo šta donosi. Sve što donese, nije pravno valjano i može samo da bude špekulativno", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

Mediji iz drugog entiteta pišu i da Šmit planira da mijenja izbor predsjednika i potpredsjednika Federacije. Sve ovo, navodno, trebalo bi da nametne do prvog avgusta. 

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)

  • 23:05 Серија: Ред Рок (16+)

    ''Серија: Ред Рок (16+)

  • 23:50 Ноћни програм

    Ноћни програм