Evropske banka za obnovu i razvoj

EBRD usvojila novu strategiju za BiH: Prioritet digitalizacija, infrastruktura

  • Извор: СРНА
  • 07.04.2022. 22:45

Upravni odbor Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD) usvojio je novu strategiju za BiH, a strateški prioriteti uključuju digitalizaciju i razvoj vještina za privatni sektor, razvoj infrastrukture i dekarbonizaciju.

EBRD usvojila novu strategiju za BiH

Upravni odbor Evropske banka za obnovu i razvoj (EBRD) usvojio je novu strategiju za BiH, a strateški prioriteti uključuju digitalizaciju i razvoj vještina za privatni sektor, razvoj infrastrukture i dekarbonizaciju.

Strategija će definisati ulaganja Banke za period 2022-27, a o njenom provođenju sa vlastima BiH razgovaraće potpredsjednik EBRD-a za politiku i partnerstva Mark Bovman, koji će boraviti u Sarajevu 11. i 12. aprila, saopšteno je iz EBRD-a.

EBRD je u 2022. godini, kako ističu, spremna da poveća podršku infrastrukturi BiH, zelenijim gradovima i boljim opštinskim uslugama za građane, kao i za energetsku efikasnost u javnim i privatnim zgradama.

Osim toga, dodaju, spremna je povećati i podršku za kreditne linije lokalnim bankama u podršci ženama preduzetnicama, te digitalnoj spremnosti i konkurentnosti malih i srednjih poduzeća.

Bovman je rekao da EBRD kao i uvijek ostaje posvećena BiH. "Posljednjih 25 godina ulagali smo u vodeće projekte poput koridora `Pet ce`, u komunalnu infrastrukturu i u privatna preduzeća", naveo je Bovman.

On je napomenuo da je pet gradova u BiH već u uspješnom programu "Zeleni gradovi", te da mu je drago što će tokom posjete potpisati nove ugovore o ulaganjima za podršku zelenijim opštinskim uslugama i javnom prevozu u Kantonu Sarajevo i Brčko distriktu.

Banka je počela ulagati u BiH prije 25 godina, s prvim ulaganjem 1996. godine, neposredno poslije završetka rata, pomažući hitnu obnovu elektroenergetskih i telekomunikacijskih mreža, navodi se u saopštenju.

EBRD je od 1996. godine uložila više od 2,83 milijarde evra za 200 projekata u BiH. Samo ulaganja u 2020. i 2021. premašila su 300 miliona evra.

Podsjećaju da se isplata preuzetih sredstava nije usporila ni tokom pandemije, dostigavši 190 miliona evra u 2021. i pokazujući da se projekti EBRD-a odobreni ranijih godina uspješno implementiraju.

Banka će u narednim danima Banka potpisati ugovor o finansiranju s lokalnim operatorom prenosnog sistema "Transko" za jačanje mrežne povezanosti i spremnosti za širenje obnovljivih izvora energije, navodi se u saopštenju.

Podsjećaju da se aktivnosti EBRD-a podržavaju i donatorskim sredstvima, a najveći je EU, kao i da su doprinosi Švedske, Austrije, Italije, Japana i mnogih drugih od vitalnog značaja za podršku naporima banke u reformi politike i tehničkoj saradnji.


Тагови:
  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм