Бивши амерички дипломата

Џатрас за АТВ: Шмит није чак ни легално на свом послу, Додик да стоји чврсто и одолијева

  • Извор: АТВ
  • 23.12.2023. 20:28

Џејмс Џатрас, бивши амерички дипломата, рекао је у разговору за АТВ да у БиХ имамо ситуацију са такозваним високим представником, који заправо никог не представља.

Како је рекао, Кристијан Шмит није чак ни легално на свом послу и наставља да притишће Републику Српску у правцу централизоване, унитарне државе.

Оно што ме брине је да ће Америка са губљењем Украјине, да ће тражити друге регије које може ставити под притисак и изазвати нестабилност. Најбаналнији примјер је то што смо Русима пред носом отели Јерменију, а они уопште нису реаговали. Настављамо са притисцима у Сирији, Републици Српској, на Косову. Притишћемо другу страну, вјерујући да су презаузети да би одговорили. Овдје такође имамо ситуацију са тзв. високим представником, који заправо никог не представља. Није чак ни легално на свом послу и наставља да притишће Републику Српску у правцу централизоване, унитарне државе“, изјавио је Џатрас за АТВ.

Додао је да је Република Српска под тим притиском од момента потписивања Дејтонског споразума. Оно што морамо да имамо на уму, додаје, јесте да је Дејтонски споразум у функцији глобалног америчког империјализма. 

„Истовремено, притисак на Републику Српску је у функцији глобалног америчког империјализма. Како тај имеперијализам све више слаби, мислим да ће притисак полако да попушта. Морате да издржите док ваше опције не буду боље него што су данас“, поручио је Џатрас. 

Говорећи о суђењу предсједнику Републике Српске Милораду Додику, Џатрас је рекао да вјерује да ће Додик успјешно преживјети притиске и наставити са радом

„Правно гледано, не знам које су му опције на располагању, али док има снажну подршку српског народа у Републици Српској, вјерујем и надам се да ће успјешно преживјети притиске и наставити са радом. Нема заправо ничега иза америчке глобалне империје у Европи и ли овдје на Балкану. Поручујем Додику да стоји чврсто, одолијева, одупире се, уради све што може. Адвокати ће урадити шта могу. Сјетимо се, живио у пост-правном окружењу. Говоримо о правилима која се темеље на међународном праву, али ови људи очито не поштују правила. Иначе, господин Шмит не би ни био овдје“, истакао је он.

На констатацију да су Додик, чланови његове породице, као и поједини функционери Српске на црној америчкој листи, Џатрас је истакао да није јасно шта су посљедице у покушају изоловања Додика.

„Због тога се бринем и за властиту ситуацију. Као што сам рекао, не знамо шта су посљедице у покушају изоловања господина Додика. Надам се та то неће успјети, али то је једна од брига коју имамо.  Америчка влада мисли да су санкције чаробни штапић са којим могу да униште било шта у свијету. Мислим да ефекат није као што је некада био. Мислим да све више људи говори да немају право да то ураде. Претпостављам да ћу сазнати када се вратим кући“, истакао је Џатрас.

Опширније у видео прилогу.

Пратите нас и путем Вибера