Institucije neupućene

Državljani BiH odlaze na Ukrajinsko ratište?

  • Извор: АТВ
  • 07.05.2023. 19:20

Državljani BiH odlaze na Ukrajinsko ratište, a institucije, izgleda, o tome ne znaju gotovo ništa. Prema podacima ruskih bezbjednosnih službi, na strani Ukrajine ratuje oko 100 BH državljana. Kako su tamo dospjeli, to niko ne zna. BIH nema jedisntven registar lica koja ratuju ili su ratovala na stanim ratištima.

"Pitanje jedinstvene baze lica koja su otišla na strano ratište je izuzetno važno. I u konktekstu rata u Ukrajini. Mi smo dobili podatke i putem Ministarstva inostranih poslova Rusije od 169 lica iz BiH koji ratuju na ukrajisnoj strani upravo sa ovih pozicija. Sa pozicija i ideoloških i vjerskih", rekao je Dževad Galijašević, stručnjak za bezbjednost.

Stručnjaci za bezbjednost putem svojih izvora prikupljaju informacije. Brojke se razlikuju. BiH, kažu stručnjaci, gotovo ništa nije naučila na sirijsko-iračkom ratištu i migrantskoj krizi. 

Dosije u posjedu dokumenata: Evo koliko državljana BiH ratuje u Siriji

Dosije u posjedu dokumenata: Evo koliko državljana BiH ratuje u Siriji

"Iako je od sirijskog sada aktulenije ukrajinsko ratište gdje se takođe po riječima ruskih zavničnika nalazi oko 100 BiH ratnika koji ratuju na strani Kijeva. Ne smijemo zanemariti ni sirijsko ratište koje se pod komandom Nusreta Imamovića tamo nalazi oko 100 njegovih boraca", rekao je Predrag Ćeranić, dekan Fakulteta bezbjedosnih nauka.

"Migrantska kriza je otišla u potpuno drugi plan pojavom pandemije virusa korona, a onda prošle godine sa rusko-ukrajinskim sukobima. Odjednom se desilo u BiH kao da uopšte taj problem ne postoji i kao da nikada nije postojao. Tu se ništa značajno nije promijenilo na bolje", rekao je Slobodan Župljanin, dekan Fakulteta za bezbjednost i zaštitu.

Sirijsko ratište ozbiljno su shvatile bezbjednosne strukture u Republici Srpskoj. Dokumenti koju su u posjedu ATV-a otkrivaju da su povratnici sa ratišta i dalje ozbiljna bezbjednosna prijetnja. 

Bezbjednosne agencije u BiH raspolažu donekle različitim podacima o broju lica iz BiH koji su učestvovali na stranim ratištima. Različiti podaci su rezultat različitih kriterija po kojima se takva lica smatraju da su iz BiH. Osim državljana BiH kao lica iz BiH mogu se smatrati i strani državljani koji imaju porijeklo iz BiH i pojedini strani državljani koji su određen period živjeli u BiH. 

U BiH je od 2014. do danas osuđeno nekoliko lica zbog ratovanja na stranim ratištima. Kazne zatvora su minimalne. Stručnajci smatraju da ne služe kao upozorenje onima koji će se  vratiti sa rusko-ukrajisnkog ratišta u BiH.

Тагови:
  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:42 Спорт

    Преглед најважнијих дневних спортских дешавања и информација из земље, региона и свијета.

  • 19:49 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:50 Временска прогноза

    Преглед временских и биометеоролошких прилика у земљи и региону.