Сарајево

Дом народа усвојио Закон о спречавању сукоба интереса

  • 08.03.2024. 17:12

Дом народа Парламентарне скупштине БиХ усвојио је данас Закон о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ, којим се испуњава један од 14 приоритета у области владавине права у процесу европских интеграција БиХ и који је један од кључних услова за добијање статуса кандидата.

За овај закон гласало је 10 делегата, нико није био против, а пет делегата је било суздржано.

Представнички дом усвојио Закон о спречавању сукоба интереса

Представнички дом усвојио Закон о спречавању сукоба интереса

Шеф Клуба српског народа Средоје Новић рекао је током расправе да је овај закон бољи него онај који је тренутно на снази.

"Без обзира на све мане и слабости о којима овдје говоримо, увјерен сам да је бољи од тренутног. Имамо одредбе које су знатно боље од овога што имамо", оцијенио је Новић и напоменуо да БиХ пролази кроз процес и да се мора вратити повјерење међу грађанима БиХ.

Он је навео да овај закон не задовољава много тога, али је прелазни период да би се отворили преговори, те указао како га "мало брине" што је прочитао да предлагач прилаже и мишљење Агенције за заштиту личних података, а то мишљење је крајње негативно, наводећи како није видио да је то исправљено.

"Треба се чувати да сутра, када овај закон буде у примјени, неко не покрене питање да ли је усклађен са неким другим, посебно у заштити личних података јер је наведено да ће се дати матични број свих сродника на које се закон односи", рекао је Новић.

Новић је рекао да овај закон треба прихватити и показати да се корак ближе европском путу.

Делегат Клуба српског народа Радован Ковачевић рекао је да Приједлог закона о спречавању сукоба интереса у институцијама БиХ у потпуности одржава компромис.

"У БиХ се било какав корак напријед може постићи искључиво компромисом, искључиво договором свих. Договором кључних унутрашњих фактора у БиХ, а то су представници сва три равноправна конститутивна народа и два равноправна ентитета", истакао је Ковачевић.

Он је захвалио министру правде у Савјету министара Давору Бунози и свима који су били дио радне групе која је радила на припреми законског приједлога.

"Не смијемо да заборавимо да смо до прије пар дана имали три потпуно различита закона. Могли смо сви да инсистирамо на својим законима, али онда бисмо били сигурни само у једно, да сигурно неће доћи до тога да се отворе преговори БиХ о приступању у чланство ЕУ", рекао је Ковачевић.

Министар правде у Савјету министара Давор Буноза, објашњавајући приједлог закона, рекао је да је циљ спречавање сукоба интереса у вршењу јавних дужности у институцијама на нивоу БиХ, односно уклањање приватних утицаја на доношење одлука, јачање интегритета, објективности, независности, непристраности и транспарентности у вршењу јавне дужности, превенција и борба против корупције, те јачање повјерења грађана у институције БиХ.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

    '' 'Инстаграм, живот под филтером, документарни програм

  • 13:10 Емисија: Досије (Р)

    Емисија која је дуги низ година дио нашег програма, 'Досије', расвијетљава догађаје у које мало ко смије да завири, проговора о актуелним темама о којима се ћути, распакује чињенице случајева злочина, криминала и корупције.

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина