Jednoglasno usvojena odluka

Dom naroda PS BiH: Ukinut PDV na doniranu hranu

  • Извор: АТВ
  • 15.06.2023. 19:05

Ukida se PDV na doniranu hranu. Jednglasno su to usvojili delegati Delegati Doma naroda Parlamentarne sklupštine BiH.

"Skoro do 130 miliona maraka godišnje se baci hrane u BiH, jer je isplatljivije, ekonomski, hranu baciti, nego je nekom donirati i uzeti obavezu da platite 17% ne iznos vaše donacije. Krajnji korisnici, javne kuhinje će imati veliku korist od ovog zakona", kaže Saša Magazinović, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Klub SNSD-a tražio je da se posebna ppažnja posveti provođenju ovog zakona, da ne bi došlo do zloupotrebe jer je hrana ipak kvarljiva roba. 

"Mi ćemo, u kapacitetima koje imamo i kao poslanici i kao kolege, potruditi da uprava zaista izvrši i formira sistem adekvatnog praćenja provođenja ove izmjene i dopune zakona. Da nam se ne bi desilo da imamo enormne količine donirane hrane, to ne bi niko želio, jer bi to značilo stvarno klasičnu zloupotrebu nečega što je toliko osjetljiva materija", kaže Snježana Novaković Bursać, delegat  u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

U raspravi o izvještaju Kancelarije za reviziju institucija BiH o finansijskoj reviziji 73 institucije u 2021. godini, Snježana Novakovaković Bursać se posebno osvrnula na izvještaj o Komisiji za očuvanje nacionalnih spomenika BiH. 

"Jer se i iz revizorskom mišljenja eksplicitno vidi da je došlo do kršenja zakona u smislu imenovanja izvršnog sekretara", kaže Snježana Novaković Bursać, delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH.

Na sjednici Doma naroda razmatrano je i o izmjenama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH koji predviđa izjednačavanje plata budžetskih korisnika, kao i Prijedlogu zakona o izmjenama i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH u prvom čitanju čiji je predlagač Savjet ministara.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 На ивици терена

    На ивици терена

  • 21:00 Емисија: Ћирилица

    Ауторска емисија Миломира Марића.

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм