Предсједник Српске

Додик за руску телевизију: БиХ је пропала заједница

  • Извор: СРНА
  • 06.06.2024. 23:05

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да је БиХ пропала заједница и да она не може да функционише на начин да се крши Устав и властита правила.

Додик је рекао да је чињеница да је приликом усвајања резолуције у Сребреници злоупотријебљен Устав БиХ и да су Бошњаци покренули заједно са Нијемцима ту резолуцију у Генералној скупштини УН пореметила односе у БиХ.

Он је захвалио Руској Федерацији што разумије односе у БиХ и нагласио да је руски став о том питању да резолуција неће допринијети помирењу био тачан.

Састали се Додик и Путин: Знате наш став о Дејтону

Састали се Додик и Путин: Знате наш став о Дејтону

"Веома је гађано у средину укупних односа у БиХ, али неки су ипак у БиХ ишли иза покварених намјера САД и Британије, а поготово Њемачке, и сврставају се на ту страну, поготово у настојању да наметну неку колективну одговорност. Све што су од садржаја навели у томе јесте управо осуда српског народа", рекао је Додик за РТ Балкан.

Додик, који се налази у Санкт Петербургу на Економском форуму, истакао је да "то неће донијети ништа добро у БиХ".

"Ми мислимо да је БиХ пропала заједница, она не може да функционише, поготово не на овај начин, да се крши Устав и властита правила која су веома мучно и тешко донесена и иза којих би требало да стоје највећи ауторитети који су били свједоци потписивања Дејтонског споразума", навео је Додик.

Он је нагласио да једини ко је остао досљедан у томе, Руска Федерација, а остали који су ту били Америка, ЕУ, Британија, Француска, Њемачка, прате ревизионистичке, империјалистичке потезе САД.

Додик Путину: Запад нервозан јер се не придружујемо санкцијама

Додик Путину: Запад нервозан јер се не придружујемо санкцијама

"Тако да ми данас немамо тај Дејтонски споразум, он се само тако зове", нагласио је Додик.

Он је додао да, ако се погледа суштина и оно што је Устав, видјеће се да је потпуно противуставан систем у БиХ.

"Систем који се заснива на снази САД, али број од 84 земље које су гласале `за` говори о томе да ни САД немају претходну снагу које су имале прије пет година око тога, да је то било прије пет година вјероватно би то било консензусом завршено", истакао је Додик.

Он је оцијено да се сада показује да САД немају снагу да мотивишу за своје циљеве и да не могу да окупе ни већинске чланице УН.

Додик је истакао да није ништа чудно да су Нијемци и муслимани сарађивали и овај пут и додао да је њихов заједнички интерес да оперу неку своју прљаву историју злочина коју су имали кроз Други свјетски рат.

Да ли се то Бајден унередио усред церемоније: Мреже се усијале

Да ли се то Бајден унередио усред церемоније: Мреже се усијале

"Та резолуција је требало помпезно да се донесе, да буде дио општих напора против нас у Републици Српској, показало се све супротно. Сама чињеница да је посланичка могућност у Генералној скупштини да се рачунају само гласови оних који гласају 'за' и 'против', а то је предвиђено за неважна питања, говори на који начин је третирала Генерална скупштина и то само питање", рекао је Додик.

Он је подсјетио да 109 земаља УН или није гласало или је било уздржано или је гласало против резолуције.

Према његовим ријечима, само 84 земље су гласале "за", што говори о томе да већинска воља свјетске заједнице није била за такву једну резолуцију.

"Али то креаторима насилне политике са Запада ништа не значи, они покушавају од тога да направе додатни притисак на Српску", истакао је Додик.

Он је подсјетио и да је то самоиницијативно покренуо амбасадор БиХ при УН који је Бошњак, муслиман, а да акти БиХ и самих УН не дозвољавају да се то тако ради, јер то мора да буде одлука највиших органа власти и државе, а тога није било.

"Предсједништво о томе није одлучивало, парламент није одлучивао, Савјет министара није одлучивао, он је то самоиницијативно урадио. То је подржано од Бошњака министра иностраних послова, члана Предсједништва, који су признали да су готово скривено радили на прибављању подршке тој резолуцији и све није успјело. Имамо 109 држава иза себе", рекао је Додик.

Хезболах тврди да је уништио Гвоздену куполу

Хезболах тврди да је уништио Гвоздену куполу

Говорећи о форуму у Санкт Петербургу, Додик је навео да је веома интересантан.

"Апсолутно је велико интересовање, обавијештен сам да је ту 20.000 учесника из различитих земаља. На сваком кораку можете да примјетите ентузијазам, да видите да руска економија, која је притиснута санкцијама Запада није поклекла и да је те санкције нису погодиле и успјеле", рекао је Додик.

Он је додао да се овдје може примијетити да је Русија подигла своје привредне активности, да се Русија прилагодила околностима и да Русија има огроман број пријатеља са којима сарађује, као и да успјешно извршава трансфер значајне привредне активности која је раније била усмјерена према Западу, а сада према другим земљама истока, Африке, Јужне Америке и свима онима који желе да сарађују.

Пратите нас и путем Вибера