Предсједник Републике Српске

Додик: Прије ће се распасти БиХ него што ће имовина бити доведена у питање

  • Извор: СРНА
  • 05.11.2023. 16:27

Прије ће се распасти БиХ него што ће имовина бити доведена у питање, изјавио је предсједник Републике Српске Милорад Додик и указао на девастирање Дејтонског споразума да би се направила унитарна БиХ.

Додик је навео да су од потписивања Дејтонског мировног споразума до данас многе ствари срушене у концепту да се све централизује у Сарајеву и направи унитарна БиХ, а да Републици Српској остану протоколарне приче.

Он је указао и да обиљежавање 21. новембра као државног празника само у Републици Српској говори о начину на који се Федерација БиХ односи према Дејтонском споразуму.

"Муслимани никада нису пристали и тај споразум никада није верификован у парламенту нити су у цјелости спроведене одредбе самог Дејтона", рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Он сматра да су масовно кршење Дејтонског споразума спровели САД и Брисел, те да Српска, све док је у БиХ, неће престати са тим да врати надлежности које су јој по Дејтонском споразуму отете.

Додик је истакао да се девастација Дејтонског споразума најбоље одражава кроз причу о лажном високом представнику Кристијану Шмиту, наводећи да институција високог представника није уведена као високи представник међународне заједнице, већ као високи представник страна потписница Анекса 10 Дејтонског споразума.

Тим анексом је, подсјетио је, предвиђено да високог представника бирају стране потписнице, а потврђује га Савјет безбједности УН, те да је фарса да га именује Савјет за имплементацију мира /ПИК/ који је самозвана прича која нема смисла.

"Они су упорно нама подметали да је то високи представник међународне заједнице, што није тачно и ти високи представници од Петрича, Ешдауна, Лајчака и других били су лажно представљени као високи представници међународне заједнице", рекао је Додик и додао да, ако је нешто антидејтонско у БиХ, онда је то дјелатност ПИК-а.

ДОДИК: СУДИЈЕ И ТУЖИОЦИ ЖЕЛЕ ДА ДЕВАСТИРАЈУ СРПСКУ

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да су судије и тужиоци, који су укључени у судски процес против њега, осветнички настројени и да на тај начин покушавају да девастирају Републику.

Додик је навео да се овдје не ради о правосудном поступку, већ инквизицији према Републици Српској и њему лично, те ће се према том процесу односити искључиво политички, јер, како је рекао, ту нема чињеница.

"Ако је једино Уставом предвиђено да законодавна активности припада Парламентарној скупштини БиХ, онда је немогуће да неко други одлуком наметне правну норму по којој поступају судије и тужиоци", рекао је Додик за Радио Републике Српске.

Он је истакао да је у овој ситуацији једино легалан предсједник Републике Српске, изабран на изборима, а да се нелегална структура, у којој су Суд и Тужилаштво БиХ и Кристијан Шмит, удружила у криминалном и злочиначком подухвату да ударе на предсједника и Републику Српску, коју треба да сруше.

"Извођачи су искључиво муслимани из Сарајева. Тужилац је муслиман, судија за претходни поступак која је бранила и одбранила Насера Орића и није пресудила команданте Армије БиХ, који су били одговорни за злочине над малољетним лицима. Сада имате судију муслимана који је био војни судија Суда у Зеници, који је те четири ратне године пресуђивао Србе на дугогодишње робије и логоре. И ми сада треба да помислимо да су објективни", рекао је Додик.

Он је поновио да су Суд и Тужилаштво БиХ неуставни и илегални јер немају основу у Уставу, наводећи да међународна заједница упорно покушава да избјегне одредбу по којој се при доношењу нових надлежности на нивоу БиХ договарају Република Српска и Федерација БиХ /ФБиХ/.

"Имају основу у наметању које се десило и преварама које су покушали да спроведу причом да смо гласали у парламенту, али то није довољно", нагласио је Додик.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    Серија: Љубавни залогаји (12+)

  • 20:30 Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

    ''Филм: Витез Бенџи Голуб (12+)

  • 22:00 Серија: Преко Атлантика (12+)

    'Серија: Преко Атлантика (12+)

  • 23:00 Серија: 1994 (16+) (Р)

    ''Серија: 1994 (16+) (Р)

  • 01:00 Ноћни програм

    Ноћни програм