Предсједник Српске

Додик предлаже да одјељење апелационог Суда БиХ буде у Новом Граду

  • Извор: Агенције
  • 30.10.2023. 15:30

Милорад Додик, предсједник Републике Српске, предложио је данас да одјељење апелационог Суда Босне и Херцеговине буде у Новом Граду.

Он је истакао да су они сматрали да сједиште одјељења апелационог Суда БиХ треба да буде у Бањалуци. 

"Њима није чак ни спорно да буде у Републици Српској, али они би одређивали гдје у Републици Српској. Ја предлажем, ако није могуће у Бањалуци, нека буде у Новом Граду. И то је Република Српска и то је Босна и Херцеговина", рекао је Додик.

Он је рекао да Суд и Тужилаштво немају своје упориште у Уставу БиХ, већ да су наметнути.

Додик, који је и предсједник СНСД-а, рекао је да је првобитно било одређено да сједиште тог суда буде у Мостару, те додао да није у реду да и један и други ниво буду у Федерацији БиХ.

Он је навео да су партнери у власти на заједничком нивоу пристали да сједиште апелационог суда буде у Републици Српској и одмах предложили Источно Сарајево.

"На овај начин покушавају да нама у Српској направе лажни раздор. Нисмо за Источно Сарајево, јер су све те судије под утицајем федералног Сарајева и страних амбасада", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је напоменуо и да би судије, које би донијеле одређену одлуку против Кристијана Шмита, могле да буду угрожене.

"Док се то питање трајно не ријеши и док не добије своје уставне обрисе, сматрамо да сједиште треба да буде у Бањалуци", рекао је Додик.

Подсјећања ради, посљедњи састанак лидера политичких партија које чине власт на нивоу БиХ пропао је, јер није било договора у вези са законом о Суду БиХ. Спорно је то што Република Српска инсистира да сједиште тог суда буде у Бањалуци, док странке Тројке траже да то буде Источно Сарајево.

Осим тога, спорна је и надлежност тог суда, као и његово име. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм

    'Филм

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја