Srpski član Predsjedništva BiH

Dodik podnio krivične prijave protiv Turkovićeve i Alkalaja

  • Извор: АТВ
  • 08.04.2022. 19:05

Krivičnu prijavu protiv Bisere Turković i Svena Alakalaja podnio je srpski član Predsjedništva zbog postojanja osnova sumnje da su ministarka spoljnih poslova i ambasador BiH pri UN zloupotrijebili službeni položaj i ovlašćenja. Postupali protivno Ustavu koji predviđa da je Predsjedništvo BiH nadležno za vođenje spoljne politike.

"Zloupotrebom položaja i ovlaštenja nanesena je šteta i drugom, u ovom slučaju Republici Srpskoj jer je usljed nezakonitog djelovanja Turkovićeve i Alkalaja Republika Srpska spriječena da u konkretnom slučaju učestvuje putem svog predstavnika koji se bira sa teritorije Srpske u raspravljanju i odlučivanju o ovom važnom i konkretnom pitanju spoljne politike. Ovakvim postupkom su nanijeli štetu i time povrijedili prava članova Predsjedništva BiH", stoji u krivičnoj prijavi.

Glasanje u Savjetu bezbjednosti nakon koga je Rusija suspendovana iz Savjeta za ljudska prava UN-a, i Alkalajev glas "za" u ime BiH je njegov lični stav i privatna odluka muslimanskog Sarajeva, rekao je juče Dodik. Neprihvatljivo je da bez stava Predsjedništva bilo ko glasa u UN i da to predstavlja kršenje Ustava, procedura, ali same BiH, poručuju i danas iz SNSD-a.

"BiH nema stav. Sven Alkalaj kao ambasador nije imao na osnovu čega da glasa ni za ni protiv, niti bilo šta u UN", kaže Radovan Kovačević, portparol SNSD-a.

Bošnjaci konstantno krše Ustav, kaže Nenad Stevandić. Svojim glasom Alkalaj je, ističe, pokazao da je bošnjački eksremista.

"Ekstremista bošnjačke politike koji čini sve protiv suživota, sve protiv dogovora, sve protiv uvažavanja prava svih naroda i sve protiv ustavne strukture BiH", kaže Nenad Stevandić, predsjednik Ujedinjene Srpske.

Za samovolju Alkalaja opoziciji iz Republike Srpske kriv je SNSD-a. PDP-ov Igor Crnadak danas je pokušao izbjeći pitanje kako bi on glasao u UN i koji je stav njegove stranke, ali je na kraju priznao da bi se priklonio Evropskoj uniji, pa otuda je i jasno zašto nema osude za Alkalajevo glasanje. 

"Da Republika Srpska treba da bude sa Evropom, jer smo donijeli odluke, jer smo donijeli odluke da idemo u EU", rekao je Igor Crnadak, generalni sekretar PDP-a. 

Zbog glasanja BiH u UN reagovala je ruska ambasada u Sarajevu koja smatra da takvo rješenje nije u skladu sa prijateljskim odnosnom dvije zemlje. Žale što predstavnik BiH u UN podržava nekonstruktivnu antirusku inicijativu SAD-a. Ipak, uzeće u obzir da je taj korak preduzet bez dogovora i odluke Predsjedništva.