Одузимање мандата

Додик: Нећемо се помирити с одлуком ЦИК-а, искористићемо све правне могућности

  • 15.07.2024. 18:54

Лидер СНСД-а Милорад Додик изјавио је данас да неће бити прихваћена одлука Централне изборне комисије /ЦИК/ БиХ да мандат Сњежане Новаковић Бурсаћ у Дому народа Парламентарној скупштини повјери Ненаду Вуковићу и да ће бити искориштене све правне могућности против те одлуке.

Додик је подсјетио да су органи СНСД-а, чији је лидер, рекли да ће искористити све правне могућности у том погледу, не очекујући да се нешто деси, него како би се показало колико је ово апсурдан систем.

"А са политичког нивоа гледања нећемо се помирити са том одлуком", истакао је Додик.

Ако је било потребе, Додик је рекао да је ЦИК требало да врати Народној скупштини Републике Српске избор једног делегата у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ, чиме би одговорност била пребачена на Народну скупштину.

"Немају те памети, хоће да омаловаже читаву Републику Српску и читав систем посланика који су то изабрали. Видјећемо како ће се одвијати ствари, да не прејудицирам, али многи ће да осјете", нагласио је Додик.

Он је подсјетио да примарно делегате у Дом народа Парламентарне скупштине БиХ бира Народна скупштина Републике Српске, а не ЦИК.

"Али још имамо снажне менторе и покровитеље из иностранства, па им дјелује да могу свашта да раде", рекао је Додик, наводећи да је уз нелегални и нелегитимно изабрани ЦИК у све ово укључен и Суд БиХ.

Према његовим ријечима, како се у ЦИК-у нико није запитао ко је од њих погријешио и како су прије двије године дали мандат Сњежани Новаковић Бурсаћ.

"Да ли је легално што је донио Дом народа док је Новаковић Бурасаћ гласала? Да ли ће икада ријешити ствар до краја, да ли ће рећи ми смо забрљали, треба да сносимо одговорност за ту брљотину", упитао је Додик.

Он је увјерен да се то никада неће догодити јер у ЦИК-у мисле да су најбољи кад извршавају оно што им амерички или неки други амбасадор каже, а не да се држе закона и Устава БиХ.

Наводећи да је изабраног представника у Парламентарној скупштини немогуће смијенити, Додик је закључио да се сада види да је и то могуће.

ЦИК БиХ донио је данас одлуку о измјени одлуке о потврђивању резултата посредних избора и додјели мандата за Дом народа Парламентарне скупштине БиХ из Републике Српске, чиме је измијењена одлука Комисије од 16. јануара 2023. године, односно њен члан у којем је име Сњежане Новаковић Бурсаћ замијењено именом Ненада Вуковића. 

Пратите нас и путем Вибера