Istočno Sarajevo

Dodik: Јedini remetilački faktor za formiranje vlasti na nivou BiH je SDA

  • 06.11.2019. 16:24

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik izjavio je danas da situacija u vezi sa formiranjem vlasti na nivou BiH ostaje nepromijenjena i da nema inicijative da se uspostavi Savjet ministara.

Dodik je na konferenciji za novinare u Istočnom Sarajevu rekao da je sinoć sa članovima Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i Željkom Komšićem bezuspješno pokušavao da dogovori kako da se pokrene ono što je u nadležnosti Predsjedništva, a to je pitanje imenovanja predsjedavajućeg Savjeta ministara.

On je istakao da je neophodno da se formira Savjet ministara i da se uvaže stavovi koji su bili izneseni od Evropske komisije, koja nije postavila pitanje članstva u NATO-u, podsjetivši da ni pet zemlja članica EU nije u članstvu NATO-a.

"Kada prvi put predate Godišnji nacionalni program (ANP), kretanje ka NATO-u, vi ste se odlučili za članstvo u NATO-u", rekao je Dodik, ponovivši da je odluka Republike Srpske da ne podrži ulazak u NATO i da niko iz Srpske nema pravo da podrži ulazak BiH u ovaj savez.

Dodik je poručio da on više neće inicirati razgovore o formiranju vlasti.

Govoreći o sutrašnjem sastanku delegacija HDZ-a BiH i SDA u Mostaru, Dodik je rekao da je to njihovo pravo i da će na sastanku vjerovatno biti riječi o formiranju vlasti u Federaciji BiH (FBiH).

Dodik, koji je i predsjednik SNSD-a, ukazao je na to da SDA koči formiranje vlasti na nivou i FBiH i BiH, te napomenuo da je nemoguće održati tezu o blokadama u BiH, a postoji neriješen problem na nivou FBiH.

On je dodao da činjenicu da je BiH "paralizovana" po svim važnim pitanjima dokazuje i migrantska kriza, navodeći da je i na današnjoj sjednici Predsjedništva od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen konzistentan plan za rješavanje problema sa migrantima.

Dodik je podsjetio da je do sada taj plan od Savjeta ministara u tehničkom mandatu zatražen tri puta, da bude dostavljen u roku od sedam dana, i da to nije učinjeno.

"Ni nakon ranijih zahtjeva od Savjeta ministara nikada nije stigao odgovor, niti bilo kakav izvještaj i zato smo danas opet zatražili da nam dostavi konzistentan, sprovodiv plan koji će da odgovara ustavnom poretku", kaže Dodik.

On je ocijenio da Savjet ministara u tehničkom mandatu nema ni želje ni htijenja da odgovori Predsjedništvu, kao najvišem organu. 
 

  • 23:20 Муззик топ 20

    Музичари без "повратне спреге" (феедбацка) остају дезорјентисани и демотивисани, зато се показала потреба за емисијом као што је Муззик топ 20, која се садржајно наслања на легендарне емисије као што је био Хит месеца осамдесетих година прошлох века, кроз које су стасавали млади редитељи и други визуелни уметници док су често још као студенти режирали своје прве радове.

  • 00:30 Ноћни програм

    Ноћни програм