Предсједник Српске

Додик: Апелационо одјељење Суда БиХ у Бањалуци спријечило би утицај странаца

  • Извор: СРНА
  • 08.03.2024. 13:22

Предсједник Републике Српске Милорад Додик рекао је да закон о судовима може бити усвојен и данас, али само ако апелационо одјељење Суда БиХ буде смјештено у Бањалуци, и то првенствено због независности рада и спречавања утицаја странаца.

Додик је навео да на нивоу БиХ нема договора о закону о судовима, те истакао да је Парламентарна скупштина БиХ једино мјесто које може донијети одлуку о томе.

"Дефиниција да Суд БиХ може да суди само по законима које донесе Парламентарна скупштина БиХ је уставна, демократска и цивилизацијска. То што неко други то не жели и хоће да суди по одлукама лажних високих представника нека је друга прича", рекао је Додик новинарима у Бањалуци.

Он је указао на договор са партнерима из Федерације БиХ, односно да првостепено одлучивање остаје у Сарајеву, а да се другостепени поступак сели у Републику Српску.


Цвијановић: Шмит је дефицит формално-правне природе

Цвијановић: Шмит је дефицит формално-правне природе

"Ми смо рекли да је то Бањалука. Сад они нама желе да одреде гдје ће то бити у Републици Српској. Ми одлучујемо гдје ће бити. Ако иде у Републику Српску, онда ће бити у Бањалуци", истакао је Додик.

Он је навео да није спорно да апелационо одјељење суда буде смјештено у Требињу или на Сокоцу, али да је кључно да је Република Српска, односно Бањалука, једино мјесто гдје се може обезбиједити независност тог одјељења.

"Ако је близу Сарајева, то је под утицајем америчке Амбасаде. Они имају човјека именом и презименом који сваки дан саслушава судије и тужиоце и намеће шта ће они да раде. То је разлог због којег ми желимо потпуно независно одјељење, без утицаја страних служби, амбасада и њихових људи на судске одлуке", рекао је Додик.

Предсједник Српске ја навео да се Суд БиХ злоупотребљава у процесу који се води против њега у Сарајеву.

"Донесена је одлука да се мијења закон и онда се нађу бошњачки тужиоци и судије које пресуђују по томе. Да су правници, то никада не би урадили, али они су послушници и једино што им је заједничко са правом је то прво слово. Они немају никакве везе са правом", нагласио је Додик.


Издато хитно упозорење за дијелове Републике Српске

Издато хитно упозорење за дијелове Републике Српске

Према његовим ријечима, они су прихватили да буду марионете.

"Ако неко жели у БиХ да има уставни поредак, онда ће се морати вратити на питање гдје је уставни основ за Суд и Тужилаштво. Нама одговара да послије добијања преговарачког статуса и отварања поглавља о правосуђу разговарамо на ту тему. Прва тема ће бити шта је рекао Устав", навео је Додик.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:00 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:50 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:20 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Црна Гуја (12+)

    ''Серија: Црна Гуја (12+)

  • 23:05 Серија: 1994 (16+)

    ''Серија: 1994 (16+)