Нацрт

Детаљи новог кодекса МО БиХ: Војницима пријети казна и због лајка

  • Извор: Независне
  • 31.07.2024. 12:23

Министарство одбране (МО) БиХ креирало је Нацрт кодекса понашања припадника МО БиХ и Оружаних снага (МО) БиХ на друштвеним мрежама и онлајн платформама као што су портали, а којим је детаљно прописано шта војна и остала запослена или ангажована лица не смију писати на Фејсбуку, Инстаграму итд., па ће они, између осталог, морати да пазе и шта лајкују.

"Овим кодексом утврђују се правила и принципи одговорног кориштења друштвених мрежа и онлајн платформи од стране припадника МО БиХ и ОС БиХ како би се спријечило неетично понашање, подривање дисциплине, нарушавање међуљудских односа, угрожавање безбједности и кршење других стандарда који се примјењују у МО БиХ и ОС БиХ", наводи се у образложењу, преносе Независне.

Активности на друштвеним мрежама и онлајн платформама укључују, како је прецизирано, објављивање, дијељење, коментарисање и истицање различитих реакција на садржај, што подразумијева чак и лајковање, додавање емотикона и слично.

Додик: Српска може да функционише без обзира на подмукле нападе Америке

Додик: Српска може да функционише без обзира на подмукле нападе Америке

Припадници МО и ОС БиХ, приликом кориштења друштвених мрежа и онлајн платформи за приватне сврхе, биће дужни да се придржавају низа правила, а то су, између осталог, достојно представљање МО БиХ и ОС БиХ, "јачајући јавно повјерење у те институције".

Правила су јасно дефинисана

"Не коментарисати, објављивати, дијелити или реаговати на садржаје који штете интегритету и угледу МО и ОС БиХ. То се посебно односи на реаговање на садржаје, 'праћење', 'дијељење садржаја' и 'прихватања пријатеља' и учешће у групама које промовишу националну и расну нетрпељивост, насиље, насилни екстремизам, тероризам, хомофобију, нетолеранцију или било какве друге облике дискриминације засноване на различитостима", истакнуто је у нацрту, који је у процесу консултација.

Мораће се припадници ових институција суздржавати од вријеђања и непримјерене реакције те избјегавати било какве вулгарности, а забрањено им је објављивање непримјерених фотографија, видео-материјала и других садржаја.

Неће смјети ни иступати на друштвеним мрежама и онлајн платформама о питањима у вези са стањем и односима у МО и ОС БиХ без писаног одобрења ресорног министра, тренутно Зукана Хелеза.

Цвијановић: Умјесто да учи од Србије, Конаковић је напада зарад понеког биједног политичког поена

Цвијановић: Умјесто да учи од Србије, Конаковић је напада зарад понеког биједног политичког поена

Забрањује се војницима и осталим запосленима кориштење званичних лога и ознака МО БиХ и ОС БиХ као визуални идентитет приватног или групног профила, односно обиљежја која могу довести трећа лица у заблуду да се ради о службеном профилу ових институција.

"Не користити службене е-маил адресе у сврху креирања приватних налога на друштвеним мрежама и онлајн платформама. Забрањено је креирање лажних профила и кориштење личних података других особа за такве профиле. Забрањено је непримјерено коментарисање, обраћање или било каква непримјерена комуникација са представницима органа власти на свим нивоима у БиХ, организација и институција", истакнуто је у нацрту.

Припадници ових институција неће смјети да дијеле ни приватне податке, информације и слике других припадника МО и ОС БиХ на друштвеним мрежама и онлајн платформама без њихове сагласности. Мораће упознати и чланове породице и пријатеље на друштвеним мрежама, онлајн платформама, приватним профилима и службеним налозима, укључујући и саговорнике приликом комуникације у затвореним и отвореним групама, да је забрањено објављивање било каквих службених и личних података о припадницима МО БиХ и ОС БиХ који им могу угрозити безбједност.

"Није дозвољено учешће у контроверзним и непримјереним расправама или објавама, а то се посебно односи на оне које се могу довести у везу са увредљивим садржајима на основу националне, етничке, добне, вјерске основе, инвалидитета, полне оријентације, брачног статуса, поријекла, социјалног или другог статуса", истиче се у Нацрту кодекса.

Издато хитно упозорење РХМЗ

Издато хитно упозорење РХМЗ

Забрањено ће им бити и објављивање било којег садржаја који може угрозити безбједност персонала, материјалних средстава, објеката и активности МО и ОС БиХ.

"Посебну пажњу посветити забрани објава фотографија и података о војно контролисаним подручјима те фотографија и видео-записа о инцидентима на војним локацијама или инцидентима у којима су учествовали припадници МО и ОС БиХ", истиче се у нацрту.

Забрањено је, како се додаје, и преиспитивање исправности одлука надлежних ауторитета у МО и ОС БиХ. У забрану спада и величање и давање подршке особама оптуженим и пресуђеним правоснажном пресудом за геноцид, злочин против човјечности или ратних злочина на друштвеним мрежама и онлајн платформама.

"Придржавати се политичке неутралности, не слиједити инструкције и не испољавати своја увјерења која се односе на ставове и дјеловање политичких странака, званичника политичких странака, политичких блогера, политичких инфлуенсера и других особа које промовишу политичка питања на друштвеним мрежама и онлајн платформама, те у томе контексту не објављивати и не реаговати на садржаје на којима су истакнути симболи политичких странака или њихов пропагандни материјал", истиче се у нацрту.

Није прецизирано које су казне предвиђене за непослушне припаднике МО и ОС БиХ, али се наводи да кршење правила повлачи дисциплинску одговорност у складу са законима и правилницима који третирају ову област.

Прва линија пожара: Како изгледа ватрена стихија код Тучепа

Прва линија пожара: Како изгледа ватрена стихија код Тучепа

Бошко Шиљеговић, парламентарни војни повјереник БиХ, сматра да је овај кодекс користан, те истиче да је са сарадницима учествовао у изради његовог преднацрта. Преднацрт је, додаје, отишао у МО БиХ, које је недавно имало радионицу и израђен је нацрт. Шиљеговић сматра да мора да постоји у кодексу и дио који се односи на злоупотребу друштвених мрежа.

"Имали смо један дио дисциплинских поступака, па су професионална војна лица говорила да то није њихов профил, да је неко то хаковао и тако даље. Али је било увредљивих садржаја, националне нетрпељивости итд. Мислим да је то јако корисно да се уради, а имамо искуства да су полицијске агенције у БиХ нашле добар модус те су имале санкционисање својих припадника за злоупотребу на друштвеним мрежама. Посебно треба нагласити да се не смију путем друштвених мрежа одавати ствари које су од војног значаја, односно војно повјерљиве ", каже Шиљеговић за "Независне новине".

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 14:00 Кето кухињица

    ''Кето кухињица

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р)

    ''Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?