Сарајево

Данас састанак лидера странака

  • 08.02.2024. 09:06

Састанак лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ СНСД-а, ХДЗ-а БиХ и "тројке" требало би да буде одржан данас у Сарајеву.

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да, ако не буде ријешено питање Уставног суда БиХ и међународних представника, неће бити ријешено ниједно друго питање из 14 приоритета ЕУ.

Према његовим ријечима, није споран европски пут и није спорно да се реализује оно што је договорено на претходном састанку, а у оквиру тога је неколико важних тема, једна је и закон о Уставном суду БиХ.

"Уколико то можемо да урадимо и уколико можемо да се договоримо да нема странаца у политичком систему БиХ - ми имамо европски пут. Ако о томе не можемо да се договоримо, нећемо се договорити ни о закону о прању новца, ни закона о сукобу интереса", рекао је јуче Додик.

Човић је јуче најавио састанак партнера у власти на нивоу БиХ у Сарајеву и позвао их на договор, а Кристијана Шмита да се уздржи од било каквог наметања.

Он је исказао увјерење да се реформски пакет закона, који укључује законе о спречавању прања новца и финансирању тероризма, о сукобу интереса, о Суду, о Уставном суду БиХ и Изборни закон, може усвојити до краја фебруара да би Европски савјет крајем марта одобрио БиХ почетак преговора о чланству у ЕУ.

"Наш однос према међународној заједници је јасан. Они су партнери и позивамо их да нас прате и помогну да дођемо до најбољих рјешења када је ријеч о законодавству које морамо промијенити да бисмо отворили своју европску перспективу. Од ОХР-а очекујем да се уздржи од било каквих наметања и одлука, јер оне ће дерогирати наш покушај да добијемо преговарачки процес", рекао је Човић.

Пратите нас и путем Вибера

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!

  • 22:45 Филм: Хазард (16+)

    '' Филм: Хазард (16+)

  • 00:45 Ноћни програм

    Ноћни програм