Rješenja je nekoliko

Da li će biti novca za izbore u BiH?

  • Извор: АТВ
  • 21.05.2022. 19:11

Opšti izbori u BiH nisu upitni. Novac nije sporan, a rješenja je nekoliko. Uglavnom ih nudi Republika Srpska, iz koje stižu poruke da se izbori moraju održati 02. oktobra. Ako to ne urade institucije BiH, novac će obezbijediti Republika Srpska. Bilo da se radi o trećini sredstava, ili o cijelom iznosu Centralna izborna komisija ne bi trebalo da diže paniku.

"Ja predlažem da Republika Srpska kao pozajmicu da 12 miliona i 600 hiljada maraka Centralnoj izbornoj komisiji, a kada se obezbijede pare na nivou Bosne i Hercegovine, da BiH taj novac vrati Republici Srpskoj. I time završimo tu klackalicu šta treba da uradimo. Ako to nije prihvatljivo, predlažem da to uradi Federacija", rekao je Milorad Dodik, srpski član Predsjedništva BiH.

"Ja mislim da izbori u Bosni i Hercegovini treba da se održe po kalendaru i da novac ne smije biti prepreka. Ako sve u Bosni i Hercegovini dijelimo na jednu trećinu, i dvije trećine, onda smatram da bi bilo logično i da taj iznos podijelimo na taj način", rekao je Radovan Višković, predsjednik Vlade Republike Srpske.

A paniku su podigli i opozicionari. I prije bilo kakvih odluka, SDS i PDP bi da sazovu posebnu sjednicu Narodne skupštine. U vladajućoj većini podsjećaju na prethodne izbore, kada sredstava nije bilo ni na vidiku. I tada je, kažu, rješenje nudila vlast Republike Srpske. 

"Mi smo pokrenuli inicijativu da se održi posebna sjednica Parlamenta Republike Srpske, ako nas ne lažu i ne obmanjuju. Vidim da kod člana tročlankog predsjendištva postoji volja da se iz Republike Srpske obezbijede sredstva i to je meni u redu, ako nema drugog načina", rekao je Miladin Stanić, šef kluba poslanika SDS-a u NSRS.

"Tada su ljudi iz opozicije govorili da je to nemoguće da je to obmana javnosti, a danas ta ista opozicija primjenjuje i poziva nas na ono na šta smo mi pozivali ljude i govorili da će biti izbora i 2020. godine. Naknadna pamet nakon dvije godine", rekao je Denis Šulić, potpredsjedmik NSRS.

Dok SDSovi narodni poslanici sazivaju posebnu sjednicu, rukovodstvo stranke vjeruje u institucije BiH. 

"Ja mislim da neće doći do tog scenarija bez obzira na ponudu koju smo čuli. Mislim da su institucije na nivou Bosne i Hercegovine u obavezi da donesu budžet, odnosno da obezbijede potrebna sredstva na bilo koji regularan, zakonit način", rekao je Mirko Šarović, predsjednik SDS-a.

Dok Republika Srpska nudi rješenja, u drugom enitetu muk. Što se Centralne izborne komisije tiče, oglasiće se u ponedjeljak. Na konferenciji za medije, iz svima nepoznatih razloga, najvljen je i američki ambasodar u BiH.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: Енерго клуб

    Релевантне актуелности из области производње електричне енергије.

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.