Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH

Cvijanovićeva u Njujorku, planiran niz sastanaka

  • Извор: АТВ
  • 23.03.2023. 10:26

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović boravi u radnoj posjeti Sjedinjenim Američkim Državama.

Cvijanovićeva boravi u Njujorku, a planiran je niz sastanaka sa zvaničnicima SAD.

Cvijanovićeva razgovarala sa Guteresom

U okviru posjete Njujorku srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH razgovarala je juče sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guteresom.

Na sastanku je ocijenjeno da je saradnja institucija u BiH sa Ujedinjenim nacijama veoma dobra, te istaknut značaj zajedničkog djelovanja sa ciljem prevazilaženja izazova sa kojima se suočava savremeni svijet.

Ovom prilikom, srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva upoznala je sagovornika o aktuelnim političkim prilikama u BiH, procesom formiranja vlasti, kao i dodjelom kandidatskog statusa za članstvo u EU.

Cvijanovićeva na konferenciji UN

Cvijanovićeva je učestvovala na Konferenciji UN o srednjoročnom pregledu implementacije ciljeva akcije "Voda za održivi razvoj" za period 2018-2028. 

Tom prilikom ukazala je na obavezu odgovornog i racionalnog korišćenja vode, čak i u onim dijelovima svijeta koji nemaju problem sa njenim nedostatkom.

Cvijanovićeva je, kada je riječ o BiH, istakla da hidroenergetika predstavlja ogromnu razvojnu šansu, te jednu od strateških i još nedovoljno iskorištenih privrednih grana.

"U skladu sa tim, naši razvojni planovi za budućnost u velikoj mjeri počivaju upravo na investicijama u sektoru energetike čiji je značaj u globalnim okvirima danas veći nego ikada u prošlosti. Nažalost, u BiH kratkovidni politički interesi prečesto imaju primat nad elementarnom ekonomskom logikom", ukazala je Cvijanovićeva.