Sastala se sa Orbanom

Cvijanović: Zahvalnost Mađarskoj za razumijevanje pitanja koja opterećuju BiH i Balkan

  • Izvor: RTRS
  • 24.01.2023.11:36

Predsjedavajuća i srpski član Predsjedništva Željka Cvijanović sastala se danas sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom.

Cvijanovićeva je izjavila za RTRS da je zadovoljna posjetom, izrazivši zahvalnost Orbanu i Mađarskoj za podršku i dobre prijateljske odnose.

Ona je navela da je sa Orbanom razgovarala o zajedničkim projektima, među kojima je i projekat podrške Vlade Mađarske poljoprivrednicima u Republici Srpskoj te podrška preduzećima za poslovanje u BiH.

Ona je navela da je oko 800 poljoprivrednika apliciralo za sredstva za subvencionisanje prilikom kupovine priključaka, opreme i alata.

"Ulazimo u godinu u kojoj bi trebalo da se gradi solarna elektrana u Trebinju kao jedan od simbola našeg zajedničkog odnosa, odnosno zajedništva prema energetici, privredi i drugim oblastima saradnje", navela je Cvijanovićeva.

Ona je izrazila zahvalnost Mađarskoj za razumijevanje pitanja koja opterećuju BiH i čitav Balkan.

"Znamo da možemo računati na Mađarsku kao prijatelja i partnera koji ima političko razumijevanje za situaciju“, rekla je Cvijanovićeva.

U okviru posjete Mađarskoj, Cvijanovićeva se danas u Sentandreji sastala sa njegovim preosveštenstvom episkopom budimskim Lukijanom i posjetiti Crkvu Uspenja Presvete Bogorodice i Srpski pravoslavni muzej Eparhije budimske.