Српски члан Предсједништва

Цвијановић: Стотине милиона марака које припадају ентитетима блокирано на нивоу БиХ

  • 17.04.2024. 21:35

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић истакла је да је у овом моменту на нивоу БиХ блокирано стотине милиона КМ које припадају ентитетима, што кочи њихов развој.

Она је нагласила да ниво БиХ не извршава своју обавезу, да је новац нагомилан на неким рачунима, а да се тачно зна његова намјена, да ту нема никаквих измишљања и да се не може трошити за нешто друго.

"Ако то служи за развој путне инфраструктуре, онда треба да се ослободи тај новац. Ако је то онај новац који се акумулира као нераспоређена добит или остварена добит у заједничком предузећу, какав је `Електропренос`, онда треба да се да власницима јер су два ентитета власници", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Цвијановићева је нагласила да Република Српска тражи оно што јој припада и упитала каква је то држава у којој постоје средства која се прикупљају и припадају ентитетима, а блокирају се двије, три или четири године.

Она је оцијенила да је таква земља непријатељска према својим грађанима.

Цвијановићева сматра да два ентитета треба да сарађују и да све оно што се дешава на нивоу БиХ не треба да буде кочница развоју ентитета.

"Међутим, блокирана средства су у функцији тога да то блокира развој ентитета, умјесто да развоју да енергију", додала је она.

"Замислите колико је то бесмислено, глупо, безобразно и неодговорно", рекла је Цвијановићева.

Она је навела да је ситуација у БиХ врло тешка јер постоје сложени политички односи који, с друге стране, у многоме коче одређене економске или привредне процесе који би требали да служе на корист грађанима и Републике Српске и ФБиХ.

Цвијановићева је нагласила да је задовољна чињеницом да је Република Српска способна да излази у сусрет потребама грађана, упркос сталним притисцима, настојањима да се блокирају средства на нивоу БиХ која су намјењена Српској.

Она је рекла да је незадовољна јер зна колико ствари је блокирано и колико би било много боље да постоји партнерски дијалог и нормално партнерско понашање на нивоу БиХ.

Према њеним ријечима, ниво БиХ требао би да служи као сервис грађанима и једног и другог ентитета, што нажалост није случај.

Цвијановиће је навела да политичари из Сарајева 20 година причају да ће пропасти Република Српска док је Српска стабилна, и има гарнитуру власти која је свјесна свих процеса и зна како да управља процесима.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:55 Емисија: На ивици терена (Р)

    ''Наши 'златни момци' Андреј Кнежевић и Иван Драгичевић и у новој сезони емисије 'На ивици терена' упознаће вас са искуствима играча, њиховим циљевима, жељама, и приближити вам живот великих српских спортиста који су се већ уписали у историју највећих европских клубова.

  • 13:30 Емисија: Аграр (Р)

    ''Емисија: Аграр (Р)

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Серија: Авионџије (Р)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.