Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Српска се бори за уставност БиХ више од оних који се у њу заклињу

  • Извор: СРНА
  • 15.11.2023. 22:43

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је да Република Српска није реметилачки фактор и да се бори за уставност БиХ више од оних који се заклињу у БиХ.

"Имате парадоксалну ситуацију да неки којима су пуна уста БиХ газе Устав БиХ, јер им се не свиђа. Овдје није ствар да ли вам се нешто свиђа или не, него да ли сте легалиста или не и да ли сте неко ко манипулише или неко ко поштује оно што је прописано", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да Република Српска не врши никакву манипулацију у вези са тим стварима.

Додик: Не можете имати радника који је незадовољан платом и амбијентом

Додик: Не можете имати радника који је незадовољан платом и амбијентом

"Врло досљедно заговарамо много година да треба да се поштује слово Дејтонског споразума и Устав, те оно што је прописано Анексом 10 када је ријеч о високим представницима", навела је Цвијановићева.

Она је рекла да политика Републике Српске није борба против вјетрењача, те додала да Српска тражи да се проводи Устав и бори се против девијација које су направљене у БиХ.

Да је позиција високог представника остала у складу са оним како је прописана и какав је мандат добио према Анексу 10 Дејтонског споразума, каже Цвијановићева, не би било никаквих проблема.

"У Српској неће бити резова"

"То би били људи који координишу, олакшавају наше напоре да дођемо до одређених рјешења. Сва функција је сведена у то. То што су они постали послије, на основу одређених других аката који нису уопште предвиђени Дејтонским споразумом представља ругање међународном праву", истакла је Цвијановићева.

Она је указала да је чињеница да су људи који су обављали позиције високих представника несамостални, да имају иза себе менторе, да су искривили међународно право, изашли из свог мандата, те санкционисали и смијењивали људе са одређених функција, а да на то немају право.

"Нису добили мандат да доносе законе, а они упорно доносе одлуке којима се намећу закони. Ово је постала једна лудница која је кулминирала са Кристијаном Шмитом који је, тврдим, једнак проблем за БиХ какав је скоро и за ЕУ", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Додик: Конаковић својим понашањем одржава тезу о неодрживости БиХ

Додик: Конаковић својим понашањем одржава тезу о неодрживости БиХ

Она је додала да је оно што је постала позиција високог представника сметња за БиХ и ЕУ, напомињући да нема ништа лично против Шмита.

Говорећи о Уставном суду БиХ, Цвијановићева је истакла да ова правосудна институција треба да ради као озбиљно тијело са великим интегритетом, које је изоловано од различитих политичких и других утицаја, те брани уставност и штити Устав.

Она је напоменула да није нормално да у Уставном суду БиХ буду стране судије.

"Људи су креирали уставна рјешења, умјесто да су штитили постојећа. Када ми то кажемо, кажу ви рушите БиХ. Не, рушим накарадоност, зато што хоћу да се поштује БиХ са својим Уставом, са своја два ентитета, три конститутивна народа и свим грађанима који у њој живе. Не дате ми да то поштујем, јер кроз праксу показујете и доносите двоструке стандарде, искривљене ствари и слично", рекла је Цвијановићева.

Послодавци предлажу минималац од 750 КМ

Послодавци предлажу минималац од 750 КМ

Она је истакла да подржава БиХ у којој ће демократски изабрани представници доносити демократске одлуке и сносити одговорност за своје поступке.

"Покушавамо да ствари доведемо у нормалне токове. Наше колеге из Сарајева по свијету причају како ће овдје бити рата. Каквог рата? Ко ће ратовати? Имате Оружане снаге БиХ за које је задужено Предсједништво БиХ и било каква одлука да би се донијела потребан је консензус три члана. У ситуацији да неко неког овдје на унутрашњем плану нападне, ви немате одлуку Предсједништва да Оружане снаге могу дјеловати. Да будемо јасни, то је трокомпонентна оружана снага", рекла је Цвијановићева и поручила да рата неће бити.

Цвијановићева је истакла да је у БиХ потребно више дијалога и да сви грађани треба заједнички да граде здраво друштво без инволвираности злурадих страних дипломата.

Елек оптужио Вукановића: Узео си 20.000 КМ да нe пишеш против Говедарице

Елек оптужио Вукановића: Узео си 20.000 КМ да нe пишеш против Говедарице

"Што прије да се вратимо на стазе уставности и очувамо мир. Мир је драгоцјен. Драгоцјен је и економски и социјални развој и то треба вратити у нормалне оквире. Када се и ове дипломате мало сведу у своје оквире и постану пристојнији, мислим да ми онда можемо направити потенцијални први корак, па онда и други и трећи", рекла је Цвијановићева.

Она је указала да је у БиХ потребно направити базу за нормалан дијалог, јер ће се онда смањити утицај мешетара и апетити неких који желе да узму нешто што им не припада.

Одбрана имовине и институција Српске није пријетња уставном поретку БиХ

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић рекла је да у Републици Српској постоји већинска воља народа за одбраном имовине и институција, али да то није пријетња уставном поретку БиХ.

Цвијановићева је рекла да људи знају да ако немају своју имовину немају ни институције и свјесни су да се у таквој ситуацији морају обраћати неком другом ко не крије мржњу према њима и гдје никада неће доћи до својих права.

Као примјер тога докле иде апсурд у прављењу "правне државе БиХ", Цвијановићева је навела да су Срби за ратне злочине пресуђивани по строжем закону донесеном 2004. године који је примјењиван ретроактивно, док су Бошњаци и Хрвати пресуђивани по блажем старом закону из СФРЈ.

Велика акција СИПА: Претресају се цариници, полицајци, граничари...

Велика акција СИПА: Претресају се цариници, полицајци, граничари...

Српски члан Предсједништва БиХ је указала да је циљ Кристијана Шмита, као и многих других намјесника који су у БиХ диктирали правила и узурпирали права институција, да се склони Милорад Додик.

"Сви су они негдје отишли, а Милорад Додик је то што јесте. Њих данас нема, па тако неће бити ни овога који сада кидише", рекла је Цвијановићева за РТРС.

Она је истакла да је Српска свјесна и разумије шта се дешава и да штити позицију предсједника Републике, који је по Уставу дужан да потпише закон који је усвојила Народна скупштина Српске.

"Покушавају да нас силом натјерају да ни један наш предсједник у будућности више не смије да потпише закон коју му пошаље Народна скупштина, а да прије тога не пита да ли смије то да уради. Ово је рушење државе и уставног поретка", рекла је Цвијановићева и додала да је грађанима Српске јасно шта имовина значи и да је то црвена линија преко које се не прелази.

Састали се Бајден и Си Ђинпинг:

Састали се Бајден и Си Ђинпинг: "Окретање леђа једним другим није опција"

Цвијановићева је рекла да је борба за одбрану Српске уједно и борба за БиХ онакву каква треба да буде.

"Звучи чудно, али боримо се да БиХ буде уставна и у складу са оним што је опредјељење три народа, а не једног. Имате два народа која неће централизовану БиХ", поручила је Цвијановићева.

Подсјетивши да је и ранијим предсједницима Српске суђено пред међународним судовима и да су санкционисани, Цвијановићева је указала да се садашњи предсједник покушава провести кроз Тужилаштво и Суд БиХ који су настали одлукама високих представника у БиХ.

Цвијановићева је констатовала да народ у Републици Српској не вјерује у правду и да је потребно сјести, разговарати и од БиХ направити земљу у којој ће постојати разумијевање.

"Да не идемо и не куцамо по којекавим вратима и питамо за мишљење, него да одлучујемо сами својим главама, уважавајући свјетске околности", поручила је Цвијановићева.

Из Газе евакуисана 42 држављана БиХ

Из Газе евакуисана 42 држављана БиХ

Говорећи о скуповима "Граница постоји" које се одржавају широм Српске у знак подршке институцијама Републике Српске, Цвијановићева је рекла да је главна порука тих скупова да постоји граница и стрпљења и неправде, али и међуентитетска линија разграничења како и пише у Дејтонском мировном споразуму.

Цвијановићева је навела да је ОХР постао оруђе за манипулације, те указала да у БиХ нема ни правне, ни политичке ни демократске сигурности.

"Претендује се да се покаже да је један поједнинац изнад институција. Преко тог појединца неко управља и жели да покаже да управља и БиХ, али и ЕУ", истакла је Цвијановићева.

Српски члан Предсједништва каже да је опредјељена за улазак БиХ у ЕУ, али да је потребно да се и ЕУ реформише у смислу да буде праведнија и отворенија.

Она је подсјетила на став званичника Републике Српске који су се залагали за испуњење свих 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, али да партије "тројке" то нису подржале јер је међу приоритетима и реформа Уставног суда БиХ која подразумијева одлазак старних судија.

Говорећи о писму које су представници Српске у Парламентарној скупштини БиХ упутили америчком Конгресу и Европском парламенту, Цвијановићева је истакла да то писмо смета представницима бошњачког народа, јер сматрају да је истина само оно што они говоре.

"Писаћемо све док буде било потребе. Хоћемо да остане траг да смо упозорили да се овдје крше људска права, демократија, међународно право и да се овдје све ради наопако", поручила је Цвијановићева.

Пратите нас и путем Вибера

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Црна Гуја (12+) (Р)

    ''''Црна Гуја (12+) (Р)

  • 13:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 14:15 Филм: 16 блокова (12+) (Р)

    '' Филм: 16 блокова (12+) (Р)