Predsjednik Republike Srpske

Cvijanović: Nepravedno prema BiH da ne dobije kandidatski status

  • Извор: СРНА
  • 21.06.2022. 15:00

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da se najavama institucija EU o dodjeljivanju statusa kandidata određenim zemljama, ruši dosadašnji proces pristupanja koji se sastojao od uslova i kriterijuma, što je potpuno nepravdeno prema BiH koja nije među tim zemljama.

"Ovo je očito neko novo vrijeme - globalno, političko i bezbjednosno, i to je ponukalo EU da razruši sistem uslova i principa koji su postojali prethodno i vezivali se za ono što države treba da urade", rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ukazala da iz EU danas kažu da neko može da dobije status kandidata, a da nema nikakve prethodne uslove, nego se očekuje da ih naknadno ispunjava, što je sasvim suprotno od onoga što je dobila BiH i sve druge zemlje zapadnog Balkana, koje su imale set uslova koje moraju da ispune u svakoj fazi da bi nešto dobile.

Cvijanovićeva smatra i da je to vrlo neprincipijelno.

"Mislim da je to nepravedno kad je u pitanju BiH i sve zemlje zapadnog Balkana koje su u nekom statusu da već imaju pristupne pregovore, da otvaraju i zatvaraju pojedina poglavlja. Imate Sjevernu Makedoniju prema kojoj je to izuzetno nepravdeno i nepošteno čak i više nego prema BiH, jer je to država koja 16, 17 godina ima status kanidata i koja je ispunila sve što se od nje tražilo, ali nije dobila datum za pristupne pregovore", istakla je Cvijanovićeva.

Ona kaže da kada neka zemlja započne pristupne pregovore, to predstavlja posao koji traje idealno četiri ili pet godina, ali se realno ne može završiti bez najmanje šest godina.

Predsjednik Srpske smatra da je sadašnji pristup najcrnja tačka kad je u pitanju odnos prema zemljama zapadnog Balkana, dok je BiH crna tačka u tom odnosu, jer nije dobila čak ni stutus kandidata.

"Mi nemamo ništa protiv toga da EU dodijeli status kandidata Ukrajini i svakoj drugoj zemlji za koju misli da treba, ali tražimo da budemo izjednačeni u pristupu i da onda BiH dobije taj kandidatski status. Neka i nama kažu da tad ispunjavamo ono što se od nas očekuje. A ne da se nama kaže da imamo prethodne uslove i da se ne može ponovo pregovarati, dok, sa druge strane, imate nekoga s kim uopšte ne morate pregovarati, jer je politički momenat osjetljiv", navela je Cvijanovićeva.

To, tvrdi ona, totalno ruši sistem na kojem počiva dosadašnji proces pristupanja EU.

"Imamo novo vrijeme i mislim da smo tu zakinuti. Osim toga, u uslovima koji su sadržani u 14 prioriteta za BiH, tri ili četiri uslova suštinski zadiru u ono što su ustavne nadležnosti, i to su pitanja kojima ćemo se morati pozabaviti na poseban način", smatra Cvijanovićeva.

Ona je podsjetila da je BiH, znajući da su tako teški uslovi i da mora da postoji velika politička volja da se riješe, predlagala EU da uslov za nju za kandidatski status bude četiri do šest prioriteta koje može da ispuni.

"Predlagali smo da nakon toga, za svaku narednu fazu za dobijanje datuma pregovora vežu još neka dva, tri uslova, pa onda za početak pregovora dva, tri uslova i konačno da nas ta teška pitanja, kao i u slučaju mnogih drugih zemalja, čekaju prije neposrednog članstva", navela je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je navela da je sadašnja situacija destimulativna za BiH.

"Razumijem da treba biti stimulativna za Ukrajinu ili bilo koju drugu državu, ali nije fer da za jedne bude stimulativna, a za druge destmunaltivna, a pogotovo za nas koji smo na tom putu dugo i za koje su čak i zvaničnici EU rekli da su napravljeni značajni pomaci", naglasila je Cvijanovićeva.

Cvijanovićeva je napomenula da je BiH ispunila mnogo uslova i progutala mnogo teških zalogaja, ali da je nakon svega neko godinama drži u izmišljenom statusu potencijalnog kandidata.

"Ako su drugi postajali kandidati, onda je BiH trebala da ima takav status. Zahvaljujem se svim država koje su jasno rekle da BiH treba da bude posmatrana na ujednačen način kao i drugi, i ako jeste složeno polotičko vrijeme, onda isti odnos treba da se pokaže i prema nama koji živimo na zapadnom Balkanu", rekla je predsjednik Srpske. 


  • 20:00 Лото, Лутрија РС

    ''Лото, Лутрија РС

  • 20:10 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    '''' 'Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 20:55 Серија: Ко те шиша

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 21:25 Новине (12+)

    ''Новине (12+)

  • 22:15 Вечерње вијести

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 22:30 Серија: Мућке (12+)

    ''Серија: Мућке (12+)