Српски члан Предсједништва БиХ

Цвијановић: Нема колективне одговорности, резолуција без консензуса

  • Извор: СРНА
  • 21.05.2024. 12:54

Српски члан Предсједништва БиХ Жељка Цвијановић поручила је да одбија било какву колективну одговорност за дешавања у прошлости, истичући да је болесно, бескорисно и отежавајуће инсистирати на изгласавању резолуције у Сребреници у Генералној скупштини УН, а притом заговарати поштовање и суживот у БиХ.

"Мислим да је давно било вријеме да се закопају ратне сјекире и да се почне нормално живјети и сарађивати, без претензија да неко некоме нешто одузме и без претензија да некоме нешто ускрати", рекла је Цвијановићева новинарима у Бањалуци.

Када је ријеч о исходу гласања о резолуцији у УН, Цвијановићева је истакла да иза тога стоји машинерија која настоји да искористи актуелну глобалну ситуацију и навела да Сребреницу због дешавања у свијету, искориштавају као неку тачку помирења.

"На тај начин покушавају да закрпе поцијепани свијет. Он није само поцијепан већ је и деструктиван", навела је Цвијановићева.

Она је истакла да ће се о наведеној резолуцији расправљати након двије већ раније донесене, а то је она о Руанди и универзална резолуција која се односила на све почињене злочине.

"Управо због тога да не би нико појединачно то проблематизовао и долазио сваког мјесеца у Генералну скупштину са политичким захтјевима. За разлику од тога, овдје нема јединства. Ако буде усвојена, то ће бити далеко од консензуса и једногласне глобалне подршке", рекла је Цвијановићева.

Према њеним ријечима, представници бројних земаља разумију контекст због чега се инсистира да се о наведеној резолуцији разговара на Генералној скупштини, али да исто тако представници тих држава имају обавезу, због историјских и религијских разлога, да је подрже.

"Не желим да повриједим ниједну жртву. Мислим да су све жртве заслужиле апсолутно поштовање. Не само у овом нашем несрећном рату, већ све жртве страдале у ратовима. Не правим никакву разлику и не водим кампању против некога", поручила је Цвијановићева.

Заступајући ову тезу, Цвијановићева је рекла да у Сарајеву то не гледају тако и да лажно тврде да неко негира жртве.

"На стуб срама треба прикуцати свакога ко злоупотребљава лошу судбину било кога. Нема ријечи о колективној одговорности. То је намјера болесних умова. Не прихватамо никакву колективну одговорност", рекла је Цвијановићева.

Она је истакла да су злочини почињени у Сребреници добили свој судски епилог, упркос чињеници да многи и данас сматрају да такве пресуде нису адекватне и не одражавају стварно стање.

"Могу да кажем да је сада ово непотребно. Имате читаву хајку по мрежама и то заправо показује скривене намјере. Не може нам нико онда говорити како их нема. Жалосно", закључила је Цвијановићева.

Сједница Генералне скупштине УН на којој би требало да буде разматран приједлог резолуције о Сребреници биће одржана у четвртак, 23. маја, објављено је на страници Генералне скупштине УН.

Гласање о резолуцији одгађано је неколико пута.

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Чаролије Републике Српске (Р)

    'Чаролије Републике Српске (Р)