Skup "Centralnoevropska inicijativa: perspektive sutra"

Crnadak: CEI da bude vjetar u leđa zemljama zapadnog Balkana na putu ka EU

  • 11.06.2018. 18:13

Ministar inostranih poslova BiH Igor Crnadak izjavio je danas u Splitu da BiH od Centralnoevropske inicijative /CEI/ očekuje da i dalje bude platforma koja će obezbjeđivati novi "vjetar u leđa" naporima BiH i zapadnog Balkana da što prije postanu članovi EU.

Crnadak je tokom svog izlaganja na skupu "Centralnoevropska inicijativa: perspektive sutra" koji je organizovan u okviru hrvatskog predsjedavanja ovom organizacijom, rekao da je za BiH najvažnije da Centralnoevropska inicijativa nastavi sa učvršćivanjem regionalne saradnje, sa posebnim naglaskom na ekonomiju, razvoj preduzetništva i još bolje infrastrukturno povezivanje. 

On je istakao da se Evropa u protekle tri decenije izrazito promijenila, ali da je Centralnoevropska inicijativa pokazala da ostaje relevantan faktor u savremenoj Evropi, saopšteno je iz Ministarstva inostranih poslova BiH. 

"Svijet se danas mijenja brže nego ikad, društveno, tehnološki i u svim drugim područjima. Centralnoevropska inicijativa ne smije zaostajati. Proces integracija u EU, migraciona kriza, terorizam, digitalizacija i razvoj e-trgovine i e-upravljanja danas su među najrelevantnijim temama, ali u godinama koje dolaze neke od njih bi mogle postati manje važne", naglasio je ministar inostranih poslova BiH. 

Crnadak na sastanku ministara inostranih poslova Centralnoevropske inicijative u Splitu boravi na poziv ministra inostranih i evropskih poslova Hrvatske Marije Pejčinović Burić. 
 

Glavne teme sastanka bile su nastavak saradnje u regionu, perspektive Centralnoevropske inicijative u budućnosti, te stabilnost i ekonomski napredak. 

Sastanak je bio prilika i da učesnici razmijene iskustva u vezi sa evropskim integracijama zapadnog Balkana, aktuelnim izazovima sa kojima se Centralna Evropa suočava, migrantskoj krizi, pitanjima ljudskih prava i borbi protiv terorizma. 

Osim Crnatka, na sastanku su učestvovali ministri inostranih poslova Srbije Ivica Dačić, Mađarske Peter Sijarto, Crne Gore Srđan Darmanović, te novoimenovani ministar inostranih poslova i međunarodne saradnje Italije Enco Moavero Milanezi.

  • 13:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 14:00 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Наша Српска (Р)

    Наша Српска (Р)

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Бизнис Клуб (Р)

    Бизнис Клуб (Р)

  • 17:00 Одметница (Р) (12+)

    Одметница (Р) (12+)