ХДЗ

Човић: Жријебање ЦИК-а не може да утиче на функционисање власти

  • Извор: Агенције
  • 01.07.2024. 17:48

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић изјавио је да данашње жријебање делегата у Дому народа Парламентарне скупштине БиХ у Централној изборној комисији БиХ не може да утиче на функционисање власти на нивоу БиХ.

Човић је оцијенио да не може пети делегат да утиче на власт, те додао да постоје различити приступи гласања.

"Ријетке су сједнице када су сви из већине гласали заједно, као и у Представничком дому. Не мислим да било шта може утицати на овај договор", рекао је Човић на конференцији за новинаре у Мостару након састанка лидера странака партнера у власти на нивоу БиХ.

Он је навео да не треба бринути за изјаве да ће неко разријешити Савјет министара.

Ковачевић: Фарса без изненађења; Догодило се оно на шта смо упозоравали

Ковачевић: Фарса без изненађења; Догодило се оно на шта смо упозоравали

"Односи у Дому народа су такви какви су. Ако имате парламентарну већину онда је имате", рекао је Човић и додао да је ирелевантно ако је нека странка са три или четири представника.

Човић је навео да нема никакав однос о питању жријебања, те додао да на сједницу Дома народа свако може да дође, али да се зна којих 15 руку одлучује.

Говорећи о закључку који је потписан на данашњем састанку, Човић је рекао да се закључак односи на буџет и пар ствари које се односе на економски амбијент да би извршна и законодавна власт нормално функционисале.

Човић је рекао да је ријеч о документу који је економског аспекта, а не политичког, те да су у њему све тачке о којима постоје додирне тачке, док су политичка питања о којима постоје разилажења остављена за будућност.

"Нема условљавања што се тиче било кога. Додирне тачке смо ставили у закључак. Ништа није стављено што нас дијели. На овај начин ћемо врло брзо моћи маштати да направимо квалитетан искорак, да отворимо оно што смо потписали у децембру и да на томе градимо причу, а не оно што нас је раздвојило", навео је Човић.

Мађарска преузела предсједавање, Орбан: Ред је на нас да поново учинио Европу великом

Мађарска преузела предсједавање, Орбан: Ред је на нас да поново учинио Европу великом

Одговарајући на питање о постојању, како је речено, коалиције на нивоу БиХ, Човић је истакао да ће она дефинитивно постојати ако се у четвртак, 4. јула, усвоји буџет институција БиХ, те додао да је атмосфера на данашњем састанку била изврсна.

Човић је навео да је договорено да након сједнице Савјета министара, која ће бити одржана у Мостару, буџет пошаље у хитну процедуру у Предсједништво БиХ и Парламентарну скупштину БиХ.

Коментаришући приједлог Наше странке о новом начину избора судија, Човић је рекао да је Устав дефинисао све односе и да су све изван тога процедуре.

"Немам коментар на било који приједлог, па ни Наше странке. Различитих размишљања имамо на безброј питања и не желим ући у замку да било шта коментаришем", поручио је Човић.

Састанку у сједишту ХДЗ-а БиХ у име СНСД-а присуствовали су предсједник Милорад Додик, потпредсједници Жељка Цвијановић и Радован Вишковић, генерални секретар ове партије Срђан Амиџић, те члан страначког Предсједништва Сташа Кошарац.

У име ХДЗ-а БиХ на састанку су били предсједник Драган Човић, замјеник предсједника Борјана Кршто и потпредсједник Дарјана Филповић.

Кустурић детаљно објаснио: Угрожена људска права, радници санкционисаних фирми нису једини погођени

Кустурић детаљно објаснио: Угрожена људска права, радници санкционисаних фирми нису једини погођени

Испред СДП-а БиХ су присуствовали предсједник Нермин Никшић, лидер странке "Народ и правда" Елмедин Конаковић, те предсједник "Наше странке" Един Форто.

У делегацији СДП-а БиХ су били Саша Магазиновић из СДП-а, партије "Народ и правда" Денис Звиздић, те "Наше странке" Предраг Којовић и Сабина Ћудић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Путуј, пробај, заволи (Р)

    '‘Путуј, пробај, заволи (Р)

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 19:40 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.