Предсједник ХДЗ-а

Човић упутио приједлог Изборног закона: Објаснио како би се бирали чланови Предсједништва БиХ

  • 22.01.2024. 13:49

Предсједник ХДЗ-а Драган Човић је након данашње сједнице Хрватског народног сабора (ХНС) потврдио да је осталим коалиционим партнерима у власти на нивоу послао приједлог измјена Изборног закона.

Тај приједлог је упутио предсједницима СНСД-а, СДП-а, НиП-а, НС-а.

Према његовим ријечима, након посљедњег састанка странака, њему је припала обавеза да у један документ састави оно што ће одражавати оно што су договорили на том састанку.

Указао је да се те предложене измјене односе на Централну изборну комисију (ЦИК), избор чланова Предсједништва БиХ и техничка изборна питања.

Потом се осврнуо на приједлог измјена чланова Предсједништва.

"Ријеч је о приједлогу из Мостара од прије 10 дана с колегама из Тројке под условом да се не може промијенити устав - не мијењајући устав да направимо промјене које ће одразити однос да није добро да један народ бира представника другом народу. Ништа се не мијења у Републици Српској, ни у ФБиХ при избору бошњачког члана Предсједништва, али смо додали условну категорију. То је да онај ко буде првопласирани при избору хрватског члана, мора бити први у бар три кантона од пет кантона (ЗХК, ХНК, СБК, Ливањски и Посавски). Ако не буде у три, онда бар у два кантона. Ако не буде у два, барем да буде у једном кантону", образложио је Човић.

Указао је да би тај кандидат морао бити први у три кантона од пет кантона у којима живи већи проценат хрватског становништва, "како би се спријечило да 99% оних који нису Хрвати бирају члана Предсједништва БиХ из реда хрватског народа".

Пратите нас и путем Вибера

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Серија: Љубавни залогаји (12+)

    ' '''Домаћи ситком ’Љубавни залогаји’ у режији Милорада Милиновића узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и овај симпатични ситком.

  • 20:30 Серија: Од јутра до сутра (12+)

    ' ''Серија: Од јутра до сутра (12+)

  • 21:00 Серија: Авионџије (12+)

    Серија 'Авионџије' је домаћи ситком у режији и према идеји Саше и Ивана Ал Хамеда.

  • 21:45 Серија: Вода у праху (12+)

    ''Напета португалско-галицијска серија 'Вода у праху' стиже у наш програм и можемо само рећи - из епизоде у епизоду напетост ће расти до усијања!