Predsjednik HDZ-a BiH

Čović: Svima u BiH je potreban mir

  • Извор: СРНА
  • 06.03.2023. 15:57

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović rekao je da je svima u BiH potreban mir i da je ustavni okvir za normalno funkcionisanje - potpuna ravnopravnost tri konstitutivna naroda po Ustavu, predstavljena legitimnim predstavnicima.

- Put stabilnosti BiH je jedini, evropski put nema alternativu - rekao je Čović, komentarišući ratnohuškačke izjave poglavara Islamske zajednice u BiH Huseina Kavazovića.

On je istakao da je u BiH potreban mir, pravna država, te da treba dati šansu mladim ljudima u okviru procesa evropskih integracija.

- Slično smo odgovarali u posljednje dvije, tri, 10 godina, a posebno prošle godine kada je više istupa te vrste bilo, posebno prebrojavanja, pozivanja na ovaj ili onaj put - rekao je Čović novinarima.

On je naglasio da se Hrvatski narodni sabor danas oglasio jasnim saopštenjem u vezi sa Kavazovićem i dodao da HDZ BiH želi da zaštiti BiH od svih udara.

- To je odgovor i na ova medijska istupanja pojedinih zvaničnika i na sve drugo što će se dešavati. Moramo krenuti naprijed i dati šansu BiH. Za sebe lično i stranku koju predstavljam to je naša domovina i učinićemo sve da ona bude uspješna i funkcionalna. Svi koji su ostali negdje na tragu razmišljanja iz prošlosti ja sam to više puta rekao - neka se valjaju u tom blatu bez nas. Mislim da to dalje ne treba komentarisati - poručio je Čović.

HNS BiH ranije danas je najoštrije osudio ratnohuškačku izjavu Kavazovića kojom je pozvao na pripremu za mogući nadolazeći oružani sukob u BiH, te od ove vjerske zajednice zatražio hitno javno izvinjenje, a od međunarodne zajednice da oštro pristupi toj nedogovornoj i zapaljivoj izjavi.

Poglavar Islamske zajednice u Bih Husein Kavazović je za MTV Igman izjavio da je "današnja borba u institucijama BiH" i da se ne smije dozvoliti da se one ruiniraju.

- Moramo pokazati da smo na sve načine spremni da branimo institucije BiH, a ako one padnu, a imali smo to 1992. godine, moramo biti spremni braniti ovu zemlju i oružjem - dodao je Kavazović.

Тагови:
  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    ''Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

    '''Емисија: По свијету са Робертом Дацешином

  • 18:55 Маркетинг

    Блок економско-пропагандног програма.

  • 19:00 АТВ Вијести

    Центална информативна емисија АТВ-а у којој доносимо преглед најважнијих информација и догађаја из земље, региона и свијета тачно у 19 часова.

  • 20:00 Тет а тет са Татјаном Трнинић

    ''Колико знате о онима који живе под будним оком јавности?Знате ли о чему маштају, шта су све прошли, у чему уживају, шта раде када су потпуно сами? Које тајне су спремни да открију? Колико су спремни да се оголе?