Предсједник ХДЗ-а БиХ

Човић: На новом састанку већине усагласити оно што је требало бити урађено

  • Извор: СРНА
  • 06.11.2023. 19:00

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић данас је изразио увјерење да ће БиХ добити позитивно мишљење Европске комисије о напретку и за 22. новембар у Мостару најавио нови састанак странака већине на нивоу БиХ и усаглашавање о питањима која су већ требала бити реализована.

Човић се нада да би извјештај о напретку БиХ након што је усвојено неколико закона садржаних у 14 приоритета Европске комисије могао бити позитиван, па чак да би БиХ у сриједу, 8. новембра, могла добити и датум отварања претприступних преговора.

- Сигуран сам да ће то изаћи на позитивно, знамо да је тешко усагласити став свих 27 земаља, биће оних који ће тражити да се нека питања из тог извјештаја коригују, да се да још један нагласак да ми морамо појачати наше активности у наредна два мјесеца - рекао је Човић новинарима у Мостару.

Човић је навео да ће он и Борјана Кришто у име ХДЗ-а са партнерима из "Тројке" и представницима СНСД-а настојати усагласити све оно што је требало бити урађено у посљедњих 10 дана, али се није успјело урадити.

- Вјерујем да ћемо на крају добити врло јасан пут или усмјереност ка отварању преговора када је у питању ЕУ, али и све друге фазе које то прате, па и она финансијска која се тиче силних средстава који се усмјеравају на подручје Балкана - рекао је Човић.

Он је истакао да у томе нема тактике, јер европски пут нема алтернативу, и БиХ те законе мора усвојити и створити стабилност.

Лидер ХДЗ-а навео је да се треба радити на елиминисању било каквих недосљедности у функционисању правне државе и да треба спроводити економско-социјалне политике.

- Вјерујем да ће извјештај бити довољно позитиван и мотивишући да наставимо истом динамиком - сматра Човић.

Човић је данас са предсједавајућом Савјета министара Борјаном Кришто, секретаром државне канцеларије за Хрвате изван Хрватске Звонком Миласом и градоначелником Мостара Мариом Кордићем посјетио градилиште Хрватског народног казалишта у Мостару.


Пратите нас и путем Вибера

Тагови: