Predsjednik HDZ-a

Čović: Mogući izbori prema HDZ-ovom prijedlogu Izbornog zakona

  • Извор: СРНА
  • 15.06.2022. 15:32

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović rekao je da će izbori u oktobru biti održani prema izmjenjenom i dopunjenom Izbornom zakonu BiH, ukoliko ga usvoji i Predstavnički dom parlamenta BiH.

"Svjesni smo svih okolnosti i opstrukcija sa bošnjačke strane u Federaciji BiH (FBiH) već dvije godine. Otvoreno se govorilo da mora ostati status kvo. Neću ništa hipotetički govoriti", rekao je Čović.

On je istakao da su pravila za izbore jasna i podsjetio da su i izbori u Mostaru 2020. godine održani prema sporazumu koji je usvojen u julu.

Čović je konstatovao da je situacija u BiH zastrašujuće loša i prijeteća za sve procese.

On je izrazio zadovoljstvo jer danas usvojeni Prijedlog izmjena i dopuna Izbornog zakona BiH, kako je rekao, odražava stanje u Federaciji BiH (FBiH).

"Zbog nemogućnosti da napravimo dogovore sa partnerima posljednje dvije godine, mi smo išli sami sa inicijativom da pokrenemo te izmjene. One su na tragu vođenih razgovora jer kod bošnjačke strane nije bilo spremnosti - željeli su po svaku cijenu zadržati status kvo", rekao je Čović.

Čović je pojasnio da je i Ustavni sud BiH opširno obrazložio poziciju prijedloga izmjena i dopuna Zakona, podsjetivši da je inicijativa prošla poslovničku proceduru nakon vitalnog interesa bošnjačkog naroda.

On je izrazio nadu da će izmjene i dopune biti usvojene i u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

"Nadam se da ćemo imati kvalitetnu raspravu i dovoljno mudrih ljudi da, nakon sprovedenih izbora, a u skladu sa jednim dijelom rasprave koja se vodila u Briselu, možemo stvoriti ambijent da do i nakon izbora poštujeme određene kodekse ponašanja i što prije uspostavimo vlast", rekao je Čović na konferenciji za novinare nakon sjednice Doma naroda.

On je izrazo uvjerenje da će na taj način što prije biti obezbijeđeni uslovi za kandidatski status BiH.

Čović je rekao da je i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o javnim nabavkama jedan od uslova za kandidatski status, te da je dobro što je danas usvojen.

Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH usvojio je danas Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH koji predviđa da se član Predsjedništva BiH iz reda Hrvata bira među hrvatskim kandidatima, po elektorskom modelu, kao i da se na novi način biraju delegati u Domu naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH).

Riječ je o zakonskom aktu čiji predlagači su delegati iz Kluba hrvatskog naroda Dragan Čović, Lidija Bradara, Marina Pendeš i Bariša Čolak i koji je na sjednici Doma naroda 27. aprila prograšen štetnim po vitalni interes bošnjačkog naroda i upućen Ustavnom sudu BiH.

  • 08:00 Емисија: Аграр

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 08:30 Емисија: АТВ јутро

    Актуелне теме, најновије информације и занимљивости из земље и свијета.

  • 10:00 Серија: Истине и лажи (12+)

    Серија, која је доживљела велики регионални успјех, и даље је на самом врху гледаности, у вама ће сигурно измамити најискренија осећања, а препрекама, динамиком и напетим развојем судбина ликова, 'купиће вас' и постати ваша омиљена домаћа серија.

  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.