Čović: Klasična blokada institucija, zakazali smo novu sjednicu za sutra

  • Извор: АТВ
  • 26.04.2022. 11:45

Dragan Čović, predsjedavajući Doma naroda BiH, rekao je da je nedolazak tri delegata SDA na današnju hitnu sjednicu ovog doma klasična blokada institucija i BiH ili opstrukcija rada parlamenta, odnosno zakonodavne vlasti BiH.

On je naveo da je ovakav način do sad nije viđen ili bar jedno duže vrijeme nije viđeu  u institcujama izvršno-zakonodavne vlasti BiH.

„Žao mi je što se to desilo. Stoga smo mi danas zakazaili za sutra sjednicu u 10 sati sa istim dnevnim redom, iz istih razloga ažurnosti“, rekao je Čović novinarima.

Komentarišući činjenicu da su svi prijedlozi HDZ-a BiH i HNS-a o izmjenama Izbornog zakona odbijani od pojedinih stranaka iz Sarajeva, Čović je rekao da su od sporazuma iz Mostara od prije dvije godine pokušali napraviti dogovor nosilaca izvršne i zakonodavne vlasti u BiH da bi se došlo do legitimnih predstavnika konstitutivnih naroda i da se sprovedu sve presude Suda u Strazburu i Ustavnog suda BiH, ali da je to SDA odbijala.

"Svaki put kada bismo razgovarali imali smo jasno izjašnjavanje da nije dobro da Bošnjaci Hrvatima biraju člana Predsjedništva BiH i delegate u Domu naroda, ali kada bismo to trebali riješiti, imali smo opstrukcije. Nekada se nije željelo razgovarati, a nekada su govorili da bjanko prihvataju prijedlog međunarodne zajednice", pojasnio je Čović.

On smatra da "SDA da želi ovladati Federacijom BiH", dodajući da želi izabrati i člana Predsjedništva i delegate u Domu naroda.

Čović kaže da je prijedlog SDA da Dom naroda Parlamenta FBiH bude poput Vijeća naroda u Republici Srpskoj.

"Ovo je blokada institucija od onih koji se kunu u BiH", istakao je Čović.

On je naveo da je sazivanjem hitne sjednice dao šansu za dogovor i da se stvori demokratski ambijent za održavanje izbora.

"Ovo je neviđena blokada, bez ublažavanja, jer neko pred samu sjednicu izađe pred vas i kaže da mu se nešto ne sviđa. To se kaže na samoj sjednici, a ne ovako“, pojasnio je Čović.

Sjednica Doma naroda Parlamenta BiH danas nije održana jer tri delagata iz SDA nisu došla, te nije bilo kvoruma za održavanje. Na sjednici se trebalo raspravljati o izmjenama Izbornog zakona po hitnom postupku.

  • 14:15 Филм (Р)

    '' Филм (Р)

  • 16:00 Серија: Љубавни залогаји(12+) (Р)

    ’Љубавни залогај’ узбудљива је авантура два пријатеља Џонија и Шукија који на Дорћолу отварају ресторан ’на црно’, а који носи исти назив као и нови симпатични ситком.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:40 Тајне музеја

    'Тајне музеја

  • 17:00 Серија: Преко Атлантика (Р) (12+)

    ''Серија: Преко Атлантика (12+) (р)

  • 17:50 Емисија: По свијету са Робертом Дацешином (Р)

    Путујте по свијету са Робертом Дацешином, јер ће вам се апетити за путовањем и свим бисерима које оно нуди сигурно повећати.