Предсједник ХНС-а

Човић: Идуће седмице разговори о Изборном закону

  • 13.11.2023. 14:57

Предсједник Хрватског народног сабора (ХНС) Драган Човић најавио је данас да идуће седмице почињу интензивни разговори на највишем политичком нивоу о измјенама Изборног закона БиХ.

Човић је, након сједнице Предсједништва ХНС-а, изјавио да странке ХНС-а прво почињу разговоре са странкама у Федерацији, а након тога са партнерима из Републике Српске.

- Увјерен сам да ћемо у наредних 15 до 20 дана то динамизирати до краја. Има више праваца у којима желимо дјеловати, али смо процијенили да Устав не можемо дирати, па да и Предсједништво и домове народа и све друге теме треба ставити у склопу садашњег уставног оквира - рекао је Човић.

Он је нагласио да је легитимно представљање за њега основа измјена Изборног закона БиХ.

- То је основа на којој може почивати изборни процес у БиХ да би га сматрали легитимним, а да би заштитили и интегритет изборног процеса. Често можемо чути да је неко злоупотријебио нечији глас. Ако је ишта злоупотријебљено, то је хрватски члан Предсједништва када се бира бошњачким гласовима - рекао је Човић.

Он је навео да је Дом народа БиХ прије годину дана усвојио приједлог измјена Изборног закона БиХ који није прошао на Представничком дому, те да ће се тај приједлог сада морати кориговати.

- Један дио онога што смо предлагали на неки начин је направио високи представник на сам дан избора када је мијењао закон. Тај елемент не можемо дирати док не усвојимо у истом тексту у коме је понудио високи представник, па тек онда мијењати - рекао је Човић.

Он је најавио да ће представници БиХ путовати у Брисел почетком децембра, те изразио наду да ће до тада бити постигнута сагласност о неколико закона међу којима су закони о судовима, прању новца, сукобу интереса, те изборни закон.

Човић није желио да коментарише писмо представника Републике Српске у Парламентарној скупштини БиХ које су упутили америчком Сенату и Конгресу, наводећи да је БиХ већ дуго уточиште радикалних исламиста и да националистичке политике највећих бошњачких странака потврђују намјеру да се у БиХ влада без Срба и Хрвата, али је навео да је то тема за унутрашњу политичку сцену.

- Идуће седмице су и Дом народа и Представнички дом Парламентарне скупштине БиХ. Сигуран да ћемо та питања отворити у Дому народа и не само оно што причамо о “спавачима” већ о свим други безбједносним пријетњама. Ми као представници Клуба Хрвата потенцираћемо та питања - рекао је Човић.

Пратите нас и путем Вибера

Тагови:
  • 21:00 Серија: Насљедници (12+)

    ''Данска серија 'Насљедници', отвара причу о породици познате и ексцентричне умјетнице, Веронике, која након смрти своју дјецу ставља на велики испит живота. Гро, Фредерик и Емил очекују праведну подјелу имања, но све што је мајка имала, оставља ванбрачој ћерци Сигне.

  • 22:00 Филм

    ''''Филм

  • 00:10 Ноћни програм

    Ноћни програм