Predsjedavajući Doma naroda

Čović: Dom naroda treba da usvoji izmjene Izbornog zakona

  • Извор: СРНА
  • 15.06.2022. 10:33

Predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH Dragan Čović očekuje da će ovaj dom danas usvojiti prijedlog zakona o načinu popunjavanja Doma naroda FBiH.

- Mislim da će ga usvojiti Dom naroda parlamenta BiH. To je logično. Tako bismo imali barem jedan dom koji je poslao poruku. Onda to ide na drugi Predstavnički dom - rekao je Čović za Večernji list, izdanje za BiH.

Gledajući odnos snaga, Čović smatra da ovaj prijedlog zakona nema šansi da prođe u Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH.

Lider HDZ-a podsjetio je i da su istovremeno propale potpuno suprotne inicijative koje su išle preko Predstavničkog doma.

Predsjedavajući Doma naroda smatra da bez pritiska američke administracije ne treba očekivati da će bošnjačke stranke podržati načela HDZ-ovog Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Izbornog zakona BiH.

- Sve stranke u Sarajevu su zajedno ako su im protivnici Hrvati - rekao je Čović.

On je pojasnio da je na fotografiji sa sastanka predstavnika političkih stranaka iz BiH sa predsjednikom Evropskog savjeta Šarlom Mišelom "drugi bošnjački član Predsjedništva BiH /Željko Komšić/ u centru kao dio te grupacije".

Čović je podsjetio da je peti hrvatski delegat /Zlatko Miletić/, koji dolazi iz reda istih stranaka, glasao da je došlo do povrede bošnjačkog vitalnog interesa kada se o tome glasalo.

- Ta nam ilustracija jako puno pomaže kad objašnjavamo funkcionerima koji imaju vremena slušati naše primjedbe - rekao je Čović.

Na pitanje šta ako Bošnjaci ne dođu na današnje zasjedanje Doma naroda, Čović odgovara da su teoretski mogući bojkoti i blokada.

- To je loše rješenje za BiH, najprije za Bošnjake. Ova tačka mora biti prva. Ako ne dođu to bi značilo i bojkot budžeta - pojasnio je Čović.

Odgovarajući na pitanje kako spriječiti da bošnjačke stranke izaberu šest delegata Hrvata, Čović je naveo da se o tome razgovara i da je najvažnije da to razumiju stranci.

- Taktički to veoma zavisi od toga kako će se ponašati Centralna izborna komisija BiH. Prije dvije godine stvoreni su temelji za to nezakonito imenovanje CIK-a. Sve je to ciljano napravljeno - rekao je Čović.

Bošnjačke stranke, prema njegovim riječima, mogu "igrati na pet /delegata/ čisto, a šestog tražiti u centralnoj Bosni i Mostaru, pa čak i sedmog".

- To podrazumijeva da svaka bošnjačka stranka progura barem jednog Hrvata. Zato ovi sastanci imaju smisla, čak uprkos tome što s druge strane stižu odgovori da to nije dobro i nemoguće je - rekao je Čović, ističući da će stvari biti jasne čim se pogledaju kandidatske liste.

Lider HDZ-a BiH je podsjetio da je isto pokušano da se učini i 2018. godine, napominjući da svakodnevno ima podatke sa terena i čak iz dijela međunarodne zajednice da se bošnjačke stranke sistematski organizuju, te da će učiniti sve da dođu do broja šest i potpuno preuzmu Federaciju BiH i isključe Hrvate iz vlasti.

- Sve bi to vodilo u apsolutnu krizu. Mi smatramo da bi bilo važno radi relaksiranja ukupne situacije da bošnjačka strana bude demotivisana da to uradi - dodao je Čović.

Тагови:
  • 11:00 Кето кухињица

    Ужине или комплетни оборци прилагођени кето исхрани са ниским удјелом угљених хидрата.

  • 11:15 Телетрговина

    Телетрговина

  • 11:30 Емисија: Аграр (Р)

    Актуелне приче из свијета домаће и регионалне пољопривреде.

  • 11:55 Вијести

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 12:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 12:15 Аутошоп магазин (Р)

    За љубитеље аутомобилизма, ауто тржишта и најновијих информација о вашем љубимцу.