Предсједник ХДЗ-а БиХ

Човић: До краја године ријешити питања страних судија и легитимног представљања

  • Извор: СРНА
  • 06.10.2023. 16:24

Предсједник ХДЗ-а БиХ Драган Човић рекао је данас да ће ХДЗ настојати да до краја године буде испуњено свих 14 приоритета из Мишљења Европске комисије, као и да буду ријешена питања легитимног представљања и страних судија у Уставном суду БиХ.

Човић је изразио наду да ће нови састанак партнера у власти на нивоу БиХ бити одржан у наредне двије седмице и да ће домаћин бити СНСД.

"Надам се да ћемо до тада припремити све оно што смо у Мостару ставили на сто, да већину ствари приведемо крају. Јасно да ће бити доста захтјевно око Изборног закона, али мислим да смо се у доброј мјери усагласили у дијелу који се односи на Централну изборну комисију", рекао је Човић након дводневног засједања ХДЗ-а БиХ.

Он је оцијенио да ће други дио, који је виталан за хрватски народ, а ријеч је о легитимном представљању, избору члана Предсједништва БиХ, Дома народа тражити више од труда.

Човић је рекао да је друго витално питање које потенцира СНСД - питање страних судија и њиховог статуса у Уставном суду БиХ.

"Чак се са те стране говори да прије тога ништа друго неће бити рјешавано, али усагласићемо временски ритам да једна ствар може бити на Савјету министара, док друга стигне до Представничког и Дома народа, будући да већина тога иде у два читања", рекао је Човић.

Он је навео да ће заједно са свим својим колегама у ХДЗ-у БиХ и другим странакама учинити све да у овој години тај процес буде завршен и да средином децембра, када буде представљан извјештај о БиХ, буде до краја позитиван.

"Неће бити лако, требаће труда, треба играти до задње секунде...Сигуран сам да ћемо добити оно што смо планирали", рекао је Човић.

Говорећи о састанку са шефом Делегације ЕУ у БиХ Јоханом Сатлером, Човић је рекао да су темељно прошли све оно што је до сада урађено како би до краја године БиХ добила позитиван сигнал из ЕУ када је у пaу кандидатски статус, односно, почетак преговарачког процеса.

На дводневном засједање ХДЗ-а расправљало се о европским интеграцијама, унутрашњим питањима БиХ, те предстојећим локалним изборима, као и изборима у Хрватској. 

Пратите нас и путем Вибера

  • 14:15 Серија: Ко те шиша (Р) (12+)

    'Хумористична хрватска серија 'Ко те шиша' прати Жигмунда, власника старомодног фризерског салона 'Салон за господу' и Божицу, власницу модерног салона за даме 'Колет', који се налазе један прекопута, на једном загребачком тргу, а дијели их само кафаница 'При Таубеку'.

  • 14:45 Серија: Од јутра до сутра (12+) (Р)

    ''Од јутра до сутра' у режији Михајла Вукобратовића заправо је адаптација аргентиске серије 'Успјешни Пелсови', и прати живот иза и испред камера омиљеног ТВ пара, Срне и Марка.

  • 15:30 Серија: Крваво цвијеће (12+)

    Ова занимљива и узбудљива прича прати Дилан, младу дјевојку која своје снове мора да стави по страни и уда се за Барана, који би женидбом са њом прекинуо дугогодишњу крвну освету између њихових породица, Карабеј и Демир.

  • 16:30 Вијести у 16:30

    Први преглед најважнијих вијести из земље, региона и свијета сваки радни дан.

  • 16:50 Центар дана

    Волите поподне? Важно вам је да након напорног дана одахнете уз актуелне теме, забаву и савим нове и необичне приче из цијелог свијета? Уживате у програму који окупља интересантне госте и регионалне звијезде?

  • 18:20 Наша Српска

    Наша Српска