Hrvatski član Predsjedništva BiH

Čović demantovao spekulacije o podjeli BiH

  • 24.07.2018. 14:02

Hrvatski član Predsjedništva BiH Dragan Čović danas je demantovao medijske spekulacije o navodnom dogovoru sa predsjednikom Republike Srpske i liderom SNSD-a Miloradom Dodikom o podjeli BiH.

"Nikada nećete naći kod mene riječ poput podjele. BiH je moja domovina. Vidim je uređenu po mjeri sva tri naroda, uz legitimno predstavljanje. Da nije smiješno, to bi bilo tužno", rekao je Čović.

On je podvukao da sa Dodikom ima veoma korektan odnos, ali da mu je žao što se sa njim ne viđa češće, kao što je to slučaj sa drugim vodećim političkim liderima u BiH.

Prema njegovim riječima, ni on, ni HDZ, na čijem je čelu, nikada nisu zastupali podjelu BiH, jer on ovu zemlju u budućnosti vidi kao evropsku i prosperitetnu.

Čović je ocijenio da je predizborna kampanja u BiH, iako prerana, ipak tiha.

On je izrazio žaljenje što u BiH nije "završena priča" o izmjenama Izbornog zakona, dodajući da je to velika šteta za BiH, tim prije jer nije ispoštovana odluka Ustavnog suda BiH, a time je usporen i put BiH ka članstvu u EU i aktivacija Akcionog plana za članstvo u NATO.

"I pored svega, nadam se da ćemo brzo i efikasno provesti izborne rezultate. Duboko sam uvjeren da ćemo imati legitimne predstavnike nakon izbora. Mislim da će izvršna vlast biti formirana čak brže (nego ranije)", rekao je Čović.

Izrazio je uvjerenje da će do kraja godine biti formiran Savjet ministara i Vlada Federacije BiH.

Govoreći o migrantskoj krizi, Čović je naglasio da humanitarna i bezbjednosna komponenta ovog problema nisu upitne, ali jeste uplitanje politike u njegovo rješavanje.

On je za danas u 15.00 časova najavio sastanak članova Predsjedništva BiH sa predstavnicima bezbjednosnih agencija u vezi sa migrantskom krizom, poručujući da granica BiH mora biti pod strožom kontrolom i nadzorom.

Odgovarajući na novinarska pitanja, Čović je rekao da večeras neće ići u Livno na proslavu uspjeha fudbalske reprezentacije Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji jer ima dogovorenu večeru.

Ponovio je da na Svjetsko prvenstvo u Rusiju nije išao "o trošku države".

Govoreći o zakonu o spoljnim poslovima BiH koji još nije usvojen, Čović je rekao da je Predsjedništvo BiH usvojilo i strategiju i nacrt te da je sada sve do Savjeta ministara, a potom do parlamenta BiH.

Napomenuo je da nije zadovoljan stanjem u diplomatsko-konzularnoj mreži BiH.

Čović je, govoreći o zahtjevu za smjenom zamjenika predsjedavajućeg Doma naroda Parlamenta Federacije BiH (FBiH) Drage Puzigaće, rekao da se u tom slučaju problem zakonodavstva sa nivoa BiH pokušava prebaciti na entitetski nivo.

"Ako 17 predstavnika Hrvata u Parlamentu FBiH ne podržava nešto, onda se trebate zapitati šta to radite. Politički pritisci predstavnika bošnjačkog naroda u Parlamentu FBiH nisu rješenje", poručio je Čović.

Komentarišući izostanak parlamentarnog nadzora nad Obavještajno-bezbjednosnom agencijom (OBA) BiH, Čović je rekao da u tom slučaju ima i elemenata "paradjelovanja i parasistema" u bezbjednosnom sektoru BiH.

"Čak sam i ja, kao član Predsjedništva BiH svakodnevno uskraćen za važne informacije iz tog domena. Parlamentarni nadzor nad OBA je neophodan", istakao je Čović.

Dodao je da su se na nedavnom sastanku sa predstavnicima SAD, EU, Venecijanske komisije i ombudsmanima lideri SDP-a Nermin Nikšić i SBB-a BiH Fahrudin Radončić otvoreno požalili na brojne prijetnje i njima lično, ali i njihovim političkim partijama, mada se o tome u BiH ćuti.

Čović je na zaključio da BiH nema drugi put osim evropskog i ostvarenja vizije pravne države ravnopravnih konstitutivnih naroda i svih njenih stanovnika.

Тагови:
  • 09:00 Серија: Крваво цвијеће (Р) (12+)

    Страсна љубавна прича двоје појединаца.

  • 10:00 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:15 Ловачки савети

    ТВ серијал "Ловачки савети" се бави саветима за ловце и оне који би то да постану.

  • 10:40 Телетрговина

    Телетрговина

  • 10:55 Серија: Истине и лажи (Р) (12+)

    ''''''''''''Прича прати двије породице, Божић и Исидоровић, чији животи и судбине се преплићу, а цијелу причу надопуње палета инересантних ликова; сви пролазе кроз ситуације у којима се суочавају са љубављу, оном узвраћеном и неузвраћеном, са издајом, лажима, интригама и тајнама.

  • 11:40 Телетрговина

    Телетрговина